Otkriven kip posvećen Kurtu Cobainu na 17. obljetnicu smrti u rodnom Aberdeenu

KLJUČNI PODACI
  • U srijedu je otkriven kip posvećen Kurtu Cobainu
  • On je preminuo prije 17 godina
  • Bio je pjevač grupe Nirvana
Piše: T.M.
srijeda, 6.4.2011. 13:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Otkriven kip posvećen Kurtu Cobainu na 17. obljetnicu smrti u rodnom Aberdeenu

Foto: Wikipedia

KURT COBAIN s Kristom Novoselicem 1985. godine osnovao je grupu Nirvana. Svojom glazbom stvorili su novi pokret koji je bio veoma popularan početkom 1990-ih godina, grunge. Pokret koji je do tada bio neviđen, točnije zvuk koji se nikad prije mogao čuti, za sobom je poveo veoma veliki broj buntovne i nezadovoljne mladeži.

Iako bi se danas neki od tih klinaca radije opredijelili za emo subkulturu kako bi mogli izraziti svoje osjećaje boli i nezadovoljstva, grunge je bio ipak mnogo drugačiji. Povlačenje bijesa i melankolije kroz sirove tekstove i glazbu mnogim klincima tada je omogućilo da se oslobode, ali ne i samom Kurtu. "Hvala vam svima iz dubine mojeg gorućeg, mučnog stomaka za vaša pisma i brigu za vrijeme posljednjih godina. Ja sam previše čudna, zlovoljna beba! Nemam više strasti, i zato zapamtite, bolje je izgorjeti neko izblijedjeti. Mir, ljubav, empatija", stoji u njegovom oproštajnom pismu. Posljednjih godina svoje karijere borio se s velikom depresijom, bolestima i ovisnostima o alkoholu i teškim drogama. Jedina radost u tim momentima kod njega se mogla primijetiti samo u blizini kćeri Frances Bean koju ima s pjevačicom Courtney Love iz grupe Hole. Courtney je, poput Kurta, također bila među pokretačima jedne subkulture, Riot Grrrl. Iako je i sama upala u kovitlac droge, alkohola i depresije, mnogi upravo nju krive za smrt legendarnog pjevača.

Ipak, Kurt, koji se nekoliko puta prijavljivao na odvikavanje od ovisnosti i s istih bježao, pronađen je mrtav 8. travnja 1994. godine u svom domu, a mrtvozornik je ustanovio kako je preminuo tri dana ranije te da je najvjerojatnije riječ o samoubojstvu jer nije bilo tragova nasilja i opiranja, a pjevač je za sobom ostavio i oproštajno pismo.Courtney je čitajući dijelove njegovog pisma okupljenima na posljednjem ispraćaju doživjela živčani slom. Cobainovo tijelo je kremirano, a pepeo prosut po rijeci Wishkah. Na 17. obljetnicu smrti u utorak u rodnom Aberdeenu su mu podigli spomenik, a napravili su ga lokalni umjetnici. Spomenik je zapravo napravljen u obliku njegove kultne Fender gitare s kojom je stvarao i svirao svoje pjesme. U rodnom Aberdeenu već postoji natpis na ulazu u grad na kojoj piše "Come As You Are" prema jednoj od njegovih pjesama.