Otvara se prva škola za homoseksualne učenike

Piše:
utorak, 29.7.2003. 18:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Otvara se prva škola za homoseksualne učenike

DOK se u Hrvatskoj još uvijek lome koplja oko "opravdanosti" gay-parada, u New Yorka se bez puno pompe otvara prve srednja škola za homoseksualne učenike na svijetu, naravno uz blagoslov gradonačelnika Michaela Bloomberga.

U rujnu ove godine u New Yorku otvorit će se javna škola Harvey Milk High School, prva škola za homoseksualne, biseksualne i transseksualne učenike financirana iz džepova poreskih obveznika u SAD-u. Škola će startati sa 100-njak učenika, a nakon prve školske godine očekuju da će taj broj porasti na 170, javlja New York Post.

"Svi misle da se radi o dobroj ideju jer se sad oni klinci koji su gay ili lezbijske orijentacije, a koje su u ostalim školama maltretirali ili tukli, mogu obrazovati bez ikakvih briga." - izjavio je novinarima gradnonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

Harvey Milk High School, nazvana po homoseksualcu iz San Francisca ubijenom 1978., neslužbeno djeluje gotovo dvadeset godina kao maleni alternativni program, u kojem se nastava odvija u dvije učionice.

Prvi direktor prve takve javne škole na svijetu biti će William Saltzman, bivši službenik Wall Streeta.

U razgovoru za New York Post, Salzman je izjavio: "Ova škola biti će model za cijelu zemlju, možda i cijeli svijet."

"Ovo uopće nije neka osjetljiva obrazovna situacija, to nisu problematična djeca. Namjera nam je da 95% naših učenika poslije škole upiše fakultete." - dodao je Salzman.

Američke konzervativne grupe kritizirale su otvaranje škole, te ju nazvale "socijalnim inženjeringom" i bacanjem novca poreznih obveznika.