Parfem iz potonulog Titanica uskoro na tržištu

Piše:
subota, 10.4.2004. 20:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Parfem iz potonulog Titanica uskoro na tržištu VIŠE od 90 godina nakon potonuća Titanica ove će se godine na tržištu pojaviti novi parfem koji je prije skoro 90 godina potonuo s luksuznim brodom na dno Atlantika.

Prema pisanju britanskog Timesa, parfem je svojedobno kreirao njemački Židov Adolphe Saalfield koji je 1912. godine brodom Titanic krenuo u New York da ponudi kolekciju svojih mirisa. Kad je brod počeo tonuti, Saalfield se uspio spasiti skokom u jedan od čamaca za spasavanje, ali je njegova torba s uzorcima parfema potonula.

Prije četiri godine su iz olupine broda izvađene bočice s uzorcima Saalfieldovog parfema. Stručnjaci su ispitali od čega se sastojala njegova kreacija. "To je poput laboratorija za kriminalističku obradu", rekao je stručnjak za povijest parfema David Oybus. "Dovoljno nam je nekoliko kapi da bi identificirali sve sastojke i nanovo napravili taj parfem." Potonuli Saalfieldov miris miješavina je ruža ljubica.

Na Veliki petak parfem je na Međunarodnom znanstvenom festivalu u Edinburghu prvi put predstavljen javnosti. Saalfieldov miris možda će se zvati "Srce oceana" poput ogrlice koju je u uspješnom filmu Titanic nosila glumica Kate Winslet.