PechaKucha Night: Arhitekti i umjetnici iz 280 gradova svijeta za Haiti

Piše:
nedjelja, 21.2.2010. 11:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PechaKucha Night: Arhitekti i umjetnici iz 280 gradova svijeta za Haiti

Tekst: P.R.
Foto: Biljana Gaurina / Cropix

SINOĆ je u Muzeju suvremene umjetnosti održana "PechaKucha Night Zagreb Vol.5", kulturno-umjetničko-humanitarni projekt koji se, osim u 20 gradova svijeta, održao i u Zagrebu, po četvrti put.

Zagreb između 280 gradova svijeta u kojima se održavala "PechaKucha"


Zagrebačka "PechaKucha Night" pridružila se jedinstvenoj akciji u kojoj su se na isti dan u 70 drugih PechaKucha gradova organizirale prezentacije kreativaca i skupljale donacije namijenjene organizaciji "Architecture for Humanity" koja obnavlja Haiti.

PechaKucha Night je globalno događanje koje se prema licenci odvija u 280 gradova širom svijeta. U Hrvatsku je stigla u siječnju 2009. i do sada se održala četiri puta, predstavivši 42 kreativca i kolektiva.

Projekt je pokrenut 2003. godine u Japanu

Akciju su, kao i samu "PechaKucha Night", pokrenuli japanski arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham, u Tokiju 2003. godine. Naziv projekta potječe od japanske riječi za ćaskanje.

PechaKucha večeri su neprofitnog tipa i funkcioniraju na način da se svaki put okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja je da pobliže ispričaju što rade i što ih inspirira. Na zagrebačkoj večeri u ulozi moderatora našli su se Mario Kovač i Kono Kazuko, a publici su se sa svojim radovima predstavili Braco Dimitrijević, Borut Šeparovic iz Montažstroja, Damir Martinović Mrle iz Leta 3, I-gle, Petar Mišković, Dejan Dragosavac Ruta, Ana Hušman, Tomislav Torjanac, Marko Tadić, Antonija Majača i Ivana Bago te Valerij Jurešić i Caritas.

Obvezna donacija iznosila je 20 kuna, a mnogi su dali i više. Od hrvatskih gradova, osim Zagreba, i Rijeka je po prvi puta organizirala vlastitu PechaKucha Night.