Piercing - povijest se ponavlja

Piše:
ponedjeljak, 8.3.2004. 14:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Piercing - povijest se ponavlja PIERCING je još jedna potvrda stare izreke da se povijest ponavlja!

Razne vrste piercinga imaju svoje značenje kroz dugu ljudsku povijest. Eto nekih primjera. Piercing hrskavice uha, običaj je nastao u Africi, Indoneziji i Indiji kao simbol ljepote i bogatstva. Piercing obrva i središta nosa kod starih je Egipćana bio znakon vladarske krvi.

Piercing usana, "izum" je iz Australije, Nove Gvineje, te Afrike, a tim se ritualom slavio prijelaz iz maloljetnosti u doba zrelosti, objašnjava dr. H. Ružić u Samoborskim Novinama. Je li suvremeni piercing znakom da se naše vrijeme okreće prošlosti i, u nedostatku svojih, starim ritualima? Zar i "leteća" Blanka Vlašić, sportska vedeta koja kao od šale ruši visokoskakačke rekorde, nije svojevremeno jednostavno izjavila: "Piercing je postao dio mene"?

No individualnost, pa i onu posve neobičnu, moguće je izraziti i na način koji predstavlja alternativu piercingu. Umjesto bušenja nosnice, postoje tzv. "nanosnice", postoje i ušne "naljepnice", postoje ludi lakovi za nokte, pa i umjetni nokti, postoje jednokratne (lažne) tetovaže...

Ako se ipak odlučite za autentični piercing, prije bilo kakvog zahvata razmislite na kojem bi dijelu vaše kože "bušotina" bila najmanje opasna za zdravlje!