Pivo: Od ljekovitog sredstva do užitka

Piše:
nedjelja, 8.12.2002. 09:51
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Pivo: Od ljekovitog sredstva do užitka PIVO već tisućljećima ne predstavlja samo užitak nego mu se pripisuju i ljekovita svojstva.

Antropolozi su u više od 1500 godina starom egipatskom kosturu pronašli tragove antibiotika tetraciklina, koji je preko pivskog kvasca dospio u to opojno piće i na taj način se pobrinuo za nisku stopu infekcija kod stanovništva, prenosi znanstveni časopis ´Bild der Wissenschaft´.

Brojna su svjedočanstva starih kultura koja pivo predstavljaju kao ljekovito i kultno piće.

Ljudi vjerojatno radije piju pivo, nego što o njemu pišu, jer je i danas nepoznato kada je točno zavrelo prvo pivo. Prvi pismeni dokaz o tome star je oko 6.000 godina. Riječ je o sumerskoj pločici s područja današnjeg Iraka na kojoj je detaljno opisan cjelokupni postupak proizvodnje piva.

Kod Sumerana se riječ ´pivo´ povezuje s medicinom. Predajom je tako sačuvano ´15 recepata za zdrav život´, od kojih deset sadržava pivo, kojim se u prvom redu razblaživao okus oporih biljnih ekstrakta. ´Tako se olakšavalo gutanje gorkih lijekova´, pojasnio je stručnjak za pivo Anton Piendli. Osim toga, čini se da je kod Sumerana pivo imalo određenu ulogu i u različitim obredima.

U Europi je tradicija piva duga. Znanstvenici drže mogućim da je ono na škotskom otočju Orkney bilo poznato još prije četiri ili pet tisuća godina.

Užitak ispijanja piva kod Babilonaca još je poznatiji. Oni su proizvodili najmanje dvadeset različitih vrsta piva. Hamurabijev zakonik iz 18. stoljeća prije Krista, općenito najstariji zakonik, sadržava nekoliko paragrafa vezanih uz pivo i njegovo točenje. Spominje se čak kako se mora utopiti onoga koji skupo prodaje pivo loše kvalitete.

U starom Egiptu pivo se, zbog velike količine hranjivih tvari držalo osnovnom tekućom živežnom namirnicom. Egipćani su začinjavali pivo ne kao danas gorkim hmeljom, nego čak i sa slatkim datuljama. Egipćani su vjerovali u ljekovito djelovanje piva. Koristili su ga primjerice za liječenje zubnog mesa, ali i za pročišćavanje crijeva.

Znanstveni dokaz o pozitivnim učincima piva u povijesti, potječu od antropologa Georgea Armelagosa sa Sveučilišta Emory u Atlanti. On vjeruje da u određenim uvjetima uzavrelo pivo ima pozitivne učinke na stanovništvo. U kosturima iz Egipta znanstvenici su pronašli tragove tetraciklina, jednog i danas primjenjivanog antibiotika širokog spektra djelovanja. Armelagos je tu tvar otkrio u kosturima iz Nubije i Jordana pa je zaključio da su je ljudi preuzimali preko piva i to 1500 godina prije pravog otkrića i primjene tetraciklina u suvremenoj medicini.

Pozitivno djelovanje na zdravlje imao je antibiotik u pivu samo u jako obogaćenom obliku - nije bila presudna količina konzumiranog piva, nego količina u njemu sadržanog antibiotika, što je dalje ovisilo o području i načinu proizvodnje piva. Nubijski kosturi sadržavali su relativno puno tetraciklina, čime bi se mogla djelomično objasniti rijetka pojavu infekcija kod tih ljudi. Jak antibiotski sadržaj u pivu pridonosio je poboljšanju cjelovitog zdravstvenog stanja.

Zbog velike prehrambene vrijednosti i opojnog djelovanja, pivo je bilo sastavni dio prehrane.

Pivo su cijenili Grci i Rimljani - manje kao piće, obzirom da su oni prednost davali vinu, a više kao ljekovito sredstvo. Hipokrat je, za liječenje nesanice i groznice, preporučao napitak od ječma.

I germanski suvremenici Grka i Rimljana proizvodili su i pili pivo, ali pitanje kako je pivo došlo u srednju Europu nije potpuno razjašnjeno. Najstariji dokaz potječe iz blizine Kulmbacha, gdje je u grobu jednog Nijemca pronađena čaša za pivo koja potječe još iz 800. godine prije Krista.

Tehnika proizvodnje piva kao ni dodaci koji su se ubacivali nisu svugdje bili jedinstveni.

U vrijeme vladavine bavarskog Herzoga Wilhelma IV 1516. patvorinama je došao kraj: temeljne tvari piva tako su postali voda i ječam, a jedini dodatak hmelj. Kvasac koji je prirodni sastavni dio pivskih proizvoda odgovoran za vrenje, Louis Pasteur otkrio je tek 1876. godine.

Je li i u kojoj količini pivo zdravo, danas se sve više raspravlja. To omiljeno piće, uz vitamine sadržava i tragove brojnih korisnih elemenata i minerala. Niz studija pokazuje pozitivne učinke alkohola na krvožilni sustav, ali i to gdje završava korist i kada može štetiti, u čemu se znanstvena gledišta još razilaze.