Počeo karneval u Veneciji

Počeo karneval u Veneciji

VENECIJA je proteklog vikenda izronila iz zimske magle i hladnoće i vatrometom boja započela glasoviti karneval.

Plemenitaši s krinkama šetaju ulicama starog grada u gotovo nestvarnom ozračju, uz likove iz commedie dellarte - Arlekina, Colombinu i Pantalona, u kostimima kupljenim u specijaliziranim trgovinama. Neki su se prisutni odlučili samo za bojanje lica.

"Mislim da je ovo najdekadentniji i najerotskiji karneval na svijetu", kaže Carolina, njemačka turistkinja.

Društvena krema okuplja se ovog tjedna, kad počinju kostimirani balovi i privatne večernje zabave koje su nekada bile namijenjene isključivo plemstvu, a sada su uz skupe ulaznice otvorene i novoj klijenteli.

"Većina njih dolazi iz Francuske i spremni su platiti od 150 do 350 eura na dan za najam kostima", kaže Dario, recepcionar u uglednom hotelu Danieli čiji su kostimi među najtraženijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjih se godina pojavilo mnoštvo specijaliziranih putničkih agencija koje nude izlete zajedno s kostimima, dodatnom opremom (npr. vlasulje) i ulaznicama za bal.

Cijene se kreću od 45 eura za ispijanje vruće čokolade u kostimu u Caffe Laverni, koju je posjećivao Wagner, do 390 eura za večeru u Danieliju pod nazivom "Romantična Venecija".

Ovogodišnji karneval mogao bi biti šarolik, budući da njegova tema "Orient Express" želi podsjetiti na Put svile, otvorenost Venecije prema istoku i na njezina najslavnijeg sina, istraživača Marca Pola, koji je u tom gradu rođen prije 750 godina.

Maske su i dalje središte karnevala. Claudia Pandolfo, mlada venecijanska obrtnica koja svoje maske izvozi u Japan, Francusku i Njemačku, misli da vlada treba zabraniti jeftine imitacije od plastike i gipsa. Trebalo bi donijeti zakon kojim će se zaštititi proizvođači maska u Veneciji, jer taj obrt nestaje", izjavila je ona.

Smatra se da karneval danas nije raskalašen kao nekad. Ipak, neki događaji intrigantnog naziva poput "Ljubavnih sjena", obećava "zabavno popodne uz glazbu, jelo, ples i opasne igre iz 18. stoljeća".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara