POSLJEDNJI SVEZAK KRIVOTVORENIH HITLEROVIH DNEVNIKA IDE NA DRAŽBU

Piše:
petak, 23.4.2004. 02:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Posljednji, dosad neviđeni svezak iz lažnih dnevnika nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, kojima je svijet prevaren 1983., konačno će biti ponuđen na dražbi s početnom cijenom od 5.000 eura, najavili su dražbovatelji u četvrtak.

Krivotvoritelj, slikar i diler vojnim antikvitetima Konrad Kujau, koji je umro 2000. krivotvorio je Hitlerov rukopis i prodao ga u 60 svezaka Stern magazineu za pet milijuna dolara.

Još neviđeni svezak, posljednji iz serije izmišljenih dnevnika naznačen je kao da je napisan 30. travnja, 1945., kada je Hitler s Evom Braun nakon propasti Trećeg Reicha počinio samoubojstvo u svojem bunkeru.

Taj rukopis, za kojeg dražbovatelji očekuju da bi u petak na licitaciji u Berlinu mogao postići cijenu od 7.000 eura, preuzet je iz ostavštine Konrada Kujaua, rekao je glasnogovornik dražbaonice.

Časopis Stern je 1983. smatrao da je objavio najveću senzaciju u povijesti izdavaštva. No, ispitivanja su uskoro pokazala da su dnevnici lažni.

Pri izmišljanju Hitlerovih dnevnika, Kujau se koristio vlastitim znanjima, povijesnim knjigama i maštom, a u javnosti je tvrdio da ih je prokrijumčario iz Istočne Njemačke.

(Hina) xmvr ymvr

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije