Prdavac zaštićen zakonom

Piše:
petak, 14.2.2003. 02:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Prdavac zaštićen zakonom PRDAVAC je zaštićen zakonom. Naime sve se rjeđe i rjeđe čuje njegovo karakteristično glasanje. Hoće li prdavac izumrijeti?

Je li ´prdavac´ ptica pjevica ili? Naime, radi se o rijetkoj ptici čije glasanje ´kreks, kreks´, pa i latinsko ime ´Crex, crex´, neke podsjeća na brušenje kose (prdavca zovu i kosac), a druge na ono po čemu je prdavac dobio, da tako reknemo, jedno od dva ´svoja´ narodna imena.

Prdavac ili kosac (Crex crex), dio je hrvatske prirodne baštine, iako je rasprostranjen u gotovo cijeloj Europi. Zimuje u Africi, a krajem ožujka kreće prema europskim, dakle i hrvatskim gnjezdištima.

Nije nam poznato kako prdavca zovu u Africi. Gnijezdi se na vlažnim livadama Turopolja i Lonjskog polja, u Nacionalnom parku Krka. Hrani se kukcima, ličinkama, puževima i sjemenkama.

U cijeloj Europi brojnost mu opada i prijeti mu izumiranje, stoji u napisu ´Prdavac´ autora dr. Drage Moguša, stručnog voditelja NP Krka, objavljenom u ´Šibenskom listu´. U Hrvatskoj mali je prdavac ili kosac zaštićen Zakonom o zaštiti prirode.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije