Predstavljena nova američka novčanica od 50 dolara

Predstavljena nova američka novčanica od 50 dolara
SJEDINJENE Države su u ponedjeljak predstavile novu novčanicu od 50 dolara, drugu po redu koju mijenjaju kako bi otežale krivotvorenje američkog novca.

Najupadljivije izmjene na novoj novčanici od 50 dolara su uporaba plavih i crvenih tonova na licu i naličju novčanice te male žute brojke 50 u pozadini naličja.

Osim boja druga svojstva su možda još značajnija u zaštiti novčanice od krivotvorenja što je osnovni razlog njezina uvođenja. Među njima su utkana plastična nit, vodeni žig otisnut na samom papiru te tinta koja mijenja boju, ovisno od kuta pod kojim se promatra novčanicu.

Novčanica je iste veličine kao i dosadašnja i sačuvala je lik američkog predsjednika Ulyssesa Granta na licu i američkog Kongresa na naličju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Novi izgled je sigurniji nego ikada ranije. Mislimo da će biti krajnje učinkovit u sprječavanju krivotvoritelja", rekao je John Snow, američki ministar financija, čije je ministarstvo predstavilo novu novčanicu.

Proizvodnja nove novčanice će početi na ljeto, a u uporabu bi trebala ući na jesen.

Ministarstvo financija je prošle jeseni pustilo u optjecaj na sličan način izmijenjenu i novčanicu od 20 dolara, koja je do tada bila najčešći predmet krivotvorenja u SAD-u.

Planira se izmijeniti i izgled novčanice od 100 dolara koja je također omiljena među krivotvoriteljima.

Diljem svijeta je trenutno u optjecaju oko 700 milijardi dolara američkog novca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara