Predstavljena nova automobilska marka

Piše:
nedjelja, 30.1.2005. 10:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Predstavljena nova automobilska marka

AUTOMOBILSKI svijet je početkom siječnja postao bogatiji za jednu automobilsku marku. Iza nje stoji zvučno ime koje se sve donedavno povezivalo s Aston Martinom.

Fisker Coachbuilding je privatna tvrtka čiji cilj je, kao i kod većine ostalih manufaktura, obogatiti automobilsko tržište nečim posebnim. U ovom slučaju se radi o jedinstvenoj kombinaciji, a to je predivan dizajn i najmodernija mehanika. Dakle, radi se o još jednoj tvrtki koja je obujmom proizvodnje mala, ali zato kvalitetom itekako iznad svih standarda.

Tako barem tvrde njeni utemeljitelji. To su Henrik Fisker i Bernhard Koehler. Svi obožavatelji Aston Martina dobro znaju da je Fisker svojedobno (2001.-2003.g) radio u toj tvrtki, te je bio šef Fordovog dizajnerskog centra u Londonu. Direktno je odgovoran za dizajn modela DB-9 i koncepta AM-V8 Vintage. Prije toga je radio u BMW, a kao glavni uspjeh spominje se model Z8 (1999.g) i koncept Z07 prikazan u Tokiju 1997.g.

Znanja stečena u više od 15 godina dizajnerskog iskustva u auto-industriji Fisker je odlučio pretočiti u potpuno nove modele pod vlastitom značkom. Glavni oslonac u tom naumu mu je prije spomenuti Koehler koji se gotovo četvrt stoljeća bavi 3D modeliranjem. Koehler je također radio u BMW-u i Fordu, a iza sebe je ostavio značajne rezultate. 

Tvrtka je smještena u južnoj Kaliforniji, a bit će fokusirana na proizvodnju malih serija ultra-sportskih automobila. S proizvodnih traka, ako ih tako zbog načina proizvodnje možemo nazvati, trebalo bi silaziti do 150 automobila po modelu. Naime, kako bi se postigao kolekcionarski imidž, odnosno dovoljna doza ekskluzivnosti, u tvrtki ne planiraju opseg proizvodnje s obzirom na vremensko razdoblje, kao što je to uobičajeno, već je postavljen limit s obzirom na model.

Do kraja godine Fisker će izaći u javnost s prvim prijedlozima dizajna kako bi opipao bilo javnosti i izazvao interes za novu marku. U tvrtki planiraju da bi nakon godine dana marketinške kampanje mogli krenuti u proizvodnju, što znači da će prvi automobil s Fiskerovim logom biti na cesti do kraja 2006. godine.

U intervjuu danom njemačkom magazinu Spiegel, Koehler je izjavio da će njihovi automobili konkurirati svim highend sportašima, od Jaguara do Porschea, Ferrarija i Aston Martina. Prvi model imat će cijenu između 180.000 i 250.000 USD, a njegove obrise moći ćemo prvi put vidjeti krajem godine.

Tvrtka Fisker Coachbuilding lansirala je nedavno službene stranice na adresi http://www.fiskercb.com . Na stranici se zasada nalaze samo osnovne informacije vezane uz osnivanje tvrtke, dok će na zanimljivosti trebati očito pričekati još nekoliko mjeseci.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije