Prije 60 godina upotrijebljena prva kreditna kartica

Piše:
ponedjeljak, 8.2.2010. 17:43
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Prije 60 godina upotrijebljena prva kreditna kartica

Tekst: N.Š.
Foto: Wikipedia

KREDITNA kartica, po nekima najveće zlo modernog doba, danas slavi svoj 60. rođendan. Na današnji dan 1950. godine Frank McNamara svoju je večeru platio komadom kartona, odnosno kreditnom karticom. Sa svojim je prijateljima Ralphom Schneiderom i Mattyjem Simmonsom iste godine osnovao Diners Club - prvu neovisnu kompaniju za kreditne kartice u svijetu.

Nekoliko je godina trebalo kako bi osnivači uvjerili vlasnike restorana, trgovina i pružatelje raznih usluga da prihvate komadić kartona ili plastike kao sredstvo plaćanja, ali prednosti ovakvog načina poslovanja ubrzo su uočene. McNamara je za prvu grupu davatelja usluga članovima Diners Cluba predbilježio 27 restorana i jedan hotel koji je često posjećivao. Usluga je postala toliko popularna da je 1951. godine Diners Club imao već 420.000 članova.

Bank of America je 1958. godine predstavila prvu bankovnu karticu nazvanu Bank Americard, a proizvod se ubrzo proširio i na Europu, gdje je 1965. godine u Belgiji osnovan Eurocard. Prva kreditna kartica koja je uspjela steći masovnu popularnost je Visa MasterCard, izdana kasnih šezdesetih. Od tada je kultura života na kredit postala raširena svugdje u svijetu, a Hrvati su je objeručke dočekali.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije