Pronađena pećina Ivana Krstitelja?

Piše:
ponedjeljak, 6.12.2004. 08:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Pronađena pećina Ivana Krstitelja? BRITANSKI arheolog Shimon Gibson pronašao je pećinu u planinama pokraj Jeruzalema za koju vjeruje da dokazuje postojanje Ivana Krstitelja.

"Ovo je prvi konkretan dokaz da je Ivan Krstitelj stvarno živio i također prvi arheološki dokaz povijesne točnosti Evanđelja", izjavio je Gibson, arheolog s diplomom londonskog sveučilišta i autor nekoliko znanstvenih radova na polju biblijske arheologije.

Neki drugi uvaženi arheolozi, međutim, mišljenja su da je Gibson u svojim zaključcima otišao malo predaleko i da pronađeni dokazi nisu tako uvjerljivi.

Prema Novom zavjetu, Ivan Krstitelj bio je prorok i propovjednik koji je živio na području između planina u okolici Jeruzalema i Mrtvog mora. Kao Isusov suvremenik, Ivan Krstitelj je pozivao ljude da se pokaju i odreknu grijeha nakon čega ih je krstio u rijeci Jordan.

Spomenuta pećina nalazi se na teritoriju kibuca Tsuba izvan Jeruzalema, otprilike "sat vremena jahanja magarcem od Ein Kerema, sela u kojem se prema kršćanskoj tradiciji rodio Ivan Krstitelj", kaže Gibson. Također se nalazi na rubu Judejske pustinje, gdje se Ivan znao povlačiti na molitvu.

Pećina se nalazi na planini u području guste borove šume i godinama se nalazila skrivena od pogleda bujnom vegetacijom.

Gibson je počeo s iskapanjima 2000. godine i ubrzo je na stijenama otkrio uklesane crteže Ivana Krstitelja odjevenog u "halju od devine dlake" kao što je opisano u Evanđelju po Mateju.

Također je pronašao nekoliko križeva i grub crtež odrubljivanja glave što simbolizira Ivanovu smrt po zapovijedi tadašnjeg galilejskog vladara, kralja Heroda.

"Radi se o crtežima bizantinskih redovnika koji su se okupljali u pećini kako bi ispričali povijest Ivana Krstitelja", rekao je Gibson, pokazujući čak okolna područja i dokaze da su ikonoklasti pokušali uništiti crteže.

Iskapanja su ukupno trajala tri godine. Na kraju je otkrivena cijela 24 metra duga, 4.5 metra široka i 4 metra visoka pećina s 18 stupa koje se spuštaju do velikog pravokutnog bazena, gdje su se navodno odvijala krštenja.

Pećina će biti otvorena za javnost početkom sljedeće godine.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije