Prve snimke "velikog" Smarta

Piše:
petak, 9.5.2003. 13:14
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Prve snimke "velikog" Smarta

NAKON sportskog modela u coupe i roadster izvedbi Smart će uskoro proširiti gamu novim modelom. Novi model imena ForFour je punokrvni kompakt, prvi Smart sposoban prevesti do četiri odrasle osobe.

Prvi kompaktni model ove mlade tvrtke dizajniran je na osnovu koncepta Tridion predstavljenog prije dvije godine u Frankfurtu.

Pozitivne kritike i dobar uspjeh trenutnih modela ohrabrili su čelnike Smarta da pokrenu projekt razvoja novog modela. Naravno, glavnu riječ je imalo vodstvo DaimlerChryslera, kojima je kao naručeno došlo da iskoriste platformu razvijenu za novu generaciju Mitsubishi Colta na još nekom projektu.

Kako Colt i novi Smart imaju mnogo zajedničkih karakteristika ne čudi što je odlučeno da se oba modela dijele i proizvodne kapacitete. Naravno, riječ je o NedCar tvornici smještenoj u Nizozemskoj.

Nedostatak iskustva rezultirao je da ForFour izgleda kao kombinacija većine danas popularnih modela.

Neoriginalnost je vješto skrivena u karakteristične odlike Smarta, dvobojnu karoseriju i detalje viđene na ostalim modelima tvrtke.

Dizajn stražnjeg kraja, gdje dominira vertikalno postavljena svjetlosna signalizacija, duboko usječena peta vrata i masivan odbojnik.

Konzistentnost linija održana je snažno položenim vjetrobranskim staklom, što je poboljšalo aerodinamiku i time indirektno smanjilo potrošnju goriva.

ForFour se proteže na 3.75 metra duljine, što je još nedavno bilo nezamislivo za jedan model ove marke.

Trendovski Smart snage će morati odmjeriti sa etabliranim rivalima, kao što je VW Polo i Citroen C3. Najveća prednost trebala bi mu biti imidž, koji nosi značka na poklopcu motora, te ponuda prostora u unutrašnjosti, kojom je zasjenio cjelokupnu konkurenciju.

Zahtjevi za pasivnu i aktivnu sigurnost danas su iznimno važni. Stoga su u Smartu odlučili novi model, uz opsežnu sigurnosnu opremu, opremiti Tridion sigurnosnom ćelijom.

Kad se pojavi na proljeće iduće godine, ForFour će se nuditi u tri benzinske i dvije dizelske izvedbe.

Štedljivi CDI motori druge generacije pridošlici će priskrbiti mnoštvo simpatija, baš kao i atraktivno uređenje interijera. Ovisno o uspjehu modela, naknadno će biti odlučeno o lansiranju trovratne inačice te SUV izvedbe.

Još jedan novi model potvrdio je da su za opstanak na automobilskom tržištu potrebna velika ulaganja i konstantnu unapređenje game proizvoda.

Nekoliko uspješnih modela Smartu bi osiguralo sigurnu budućnost.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije