Prve žrtve jurnjave bikova ulicama Pamplone

Piše:
utorak, 8.7.2003. 14:34
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Prve žrtve jurnjave bikova ulicama Pamplone JEDNOM godišnje posebno uzgojene snažne životinje za svoj smrtonosni nastup na koridi punih osam dana imaju priliku za osvetu u malom španjolskom gradiću.

Još od 1924. godine praznik San Fermina slavi se običajem da bikovi bjesomučno jure uskim ulicama na putu do arene gdje ludo hrabri mladići iskaču pred njih glumeći matadore.

Jedino tada bikovi su u prednosti jer su oštri rogovi njihovo opasno oružje, dok dečki umjesto mačeva u rukama mašu smotuljkom zamotanih novina.

Na ovom krvavom spektaklu sve je više povrijeđenih, a do sada je zabilježeno i trinaest smrtnih slučajeva.

Kako u Pamplonu zbog toga stiže sve više turista koji nisu sigurni ni kao promatrači sa strane, posljednji je prije osam godina stradao 22-godišnji američki student.

U ponedeljak se suludi stampedo završio samo s nekoliko modrica i ogrebotina, dok je drugog dana već bilo više ozlijeđenih.

Jedan bik bjesomučno se obrušio na mladića koji je pao na pločnik i pri tome izgubio obje tenisice, dok je drugi rogovima naletio na dečka i zavitlao ga u zrak, a zatim odjurio s njegovom odjećom na sebi.

Hitna pomoć imala je pune ruke posla, a tko zna što ju sve čeka u preostalih šest dana svetkovine.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije