Pušiona: Isprika Mati Graniću

Piše:
ponedjeljak, 17.5.2004. 16:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Pušiona: Isprika Mati Graniću

DRAGI čitatelji, u ovom tekstu ću pokušati biti jako ozbiljan i fin tako da preporučam svim čitateljima koji su navikli na zajebanciju unutar ove kolumne i koje ništa osim zajebancije ne zanima da preskoče ovaj tekst.

Zajebancija je genijalna stvar i najčešće se u njoj skriva više istine nego u brutalno ozbiljnim tekstovima brutalno ozbiljnih novinara koji se trude, kako to lijepo zvuči, probiti se do istine.

Druga genijalna stvar kod pisanja je provokacija. To je ono kad Index, recimo, prihvati Sanaderovu okladu ili kad u rubrici Fun objavi tekst s naslovom „Homoseksualizam u poeziji Marka Perkovića Thompsona“.

Svakom „normalnom“ je u tim momentima jasno da se radi o zajebanciji i podjebavanju i samo potpun kreten koji ne kuži humor može na to popizditi.

Pušiona, ne bih se sad želio samoreklamirati, ali vjerojatno najprovokativniji dio Indexa, objavljuje se u rubrici Fun što samo po sebi nešto znači. Recimo, da si mogu dozvoliti psovanje, narkotike, zajebanciju i tako dalje. Međutim, to NIJE novinarstvo!

Najčešće se radi o formi koja se zove kratka priča u kojoj glavne uloge igraju neki moji frendovi. Ono, ekipa s ceste koja se, u principu, samo zajebava. Da ne duljim, Pušiona je nešto što se ne bi trebalo shvaćati ozbiljno nego kao, eto, provokaciju i sprdoludnju.

Čemu sve ovo? Pa, Index ima i ozbiljne rubrike koje ljudi ozbiljno shvaćaju, a nedavno me, nakon skoro tri godine rada s ekipom koja sad radi Index, prvi put bilo malo stid zbog nečeg što se pojavilo na našim stranicama. U tom ozbiljnom dijelu.

Već sam pisao da sam suvlasnik 1% Indexa. Mislim, svima je jasno da je to goli kurac od vlasništva, ali meni daje tu satisfakciju da mogu reći da je Index moj sajt, da sam dio te cijele priče. Dio ekipe koja je bez ičije pomoći došla u top5 hrvatskih portala, ekipe koja je sjebala Thompsona, kladila se sa Sanaderom, pitala Račana je li duvao i tako dalje.

Tih 1% nadalje znači da ja tu ne donosim nikakve odluke, ali mi isto tako ostavlja mogućnost da se zbog nečeg što se pojavilo na Indexu, ispričam. Bilo nekome koga je Index uvrijedio, bilo čitateljima. Dakle, ovo je isprika u ime mojih 1% Indexa.

Ispričavam se Mati Graniću i svim čitateljima kojima je to bilo gadljivo, zbog naslova i dijela teksta kolege Drage Pilsela u kojem stoji kako se „kroz Čičkov šupak vidi Granićevo srce“.

Znam da ovo zvuči možda i nevjerojatno, to da autor Pušione nekog proziva zbog „provokativnosti“ ili „slobode izražavanja“, ali postoji ta granica između provokativnosti i gadljivosti koju, mislim, ne bi trebalo prelaziti. Barem ne u rubrici politika koja je najozbiljniji dio našeg sajta.

Kako da kažem, kolega Drago Pilsel je ozbiljan novinar koji piše možda i najozbiljniji dio sajta i jednostavno bi se, po mom mišljenju, trebao ponašati ozbiljno. Ne kažem da bi trebao biti truli štreber, dapače bilo bi mi drago da psuje, podjebava, da se služi humorom, ali kad se već ide upuštati u to, da zna do koje granice smije ići.

Jer, u ozbiljnoj kolumni napisati da se „Granićevo srce vidi kroz Čičkov šupak“ u momentu u kojem se taj isti Granić nalazi u bolnici zbog srčanih tegoba, je, u najmanju ruku neukusno.

Da dolazi od nekog jebivjetra koji se poput mene pisanjem bavi par godina, dalo bi se možda i probavit, ali kad to napiše čovjek koji je nekakva faca našeg Novinarskog društva i koji je glavni kolumnist najozbiljnijeg dijela Indexa, onda netko mora reagirati. A mislim da je stvarno žalosno što to moram biti ja, napušena i neozbiljna budala. Jer, ispada da ja, glupi napušeni klinjo, moram člana Novinarskog društva pozivati na ljudskost i moral, a ako je do tog došlo, onda smo stvarno u kurcu.

Da budemo načisto, s ovim ne pokušavam braniti Matu Granića, javnu osobu koju se trenutno procesuira zbog primanja mita, nego Matu Granića, čovjeka od krvi i mesa kojem su nedavno u bolnici ugradili prijemosnice.

I ne želim sad kolegi Dragi držati predavanje, ali ako se već idete zajebavati s Granićem, pokušajte zadržati barem trunku ljudskosti i profesionalizma i držite se javne osobe koja možda je, a možda i nije primila mito. Čovjeka na bolničkom krevetu ostavite na miru, a pogotovo njegovo srce. Zajebavati se s nečijom bolešću ne da nije profesionalno nego nije nimalo ljudski.

A što se profesionalizma tiče, ni na tom polju, kad je ovaj tekst u pitanju, sve stvari nisu na mjestu. Kolega Pilsel je striktno uzeo poziciju s koje će krenuti i ničim je ne dovodi u pitanje. A ta pozicija je – Mate Granić je kriv.

A to je za jednog ozbiljnog novinara, u najmanju ruku, neprofesionalno, da ne kažemo naivno. Naime, mom kolegi ništa u tom procesu nije ni najmanje sumnjivo nego zaključuje da je pravosuđe počelo funkcionirati. I niti se ne pita da li kakve veze s cijelom pričom ima Vesna Škare-Ožbolt koja upletenost demantira na isti način na koji i Mate Granić u primanje mita.

Zatim se ne pita kako se to uklapa u cijelu sliku o novoj vlasti kojoj u novinama „sve ide“ i ne pada mu na pamet da je izjavom kako pravosuđe napokon funkcionira, HDZ-u poklonio hrpu bodova iza kojih ne može stajati. I da je cijela priča prenapuhana. I da tu nešto smrdi. I tako dalje, i tako dalje...

Međutim, sve bi to bio mačji kašalj i samo još jedno mišljenje jednog novinara da nije bilo onog dijela koji sam već spomenuo.

Jer, ako si jedna od glavnih faca HND-a može dozvoliti naslov i rečenicu u kojoj se „kroz Čičkov šupak vidi Granićevo srce“, onda se i ne trebamo čuditi što nam mediji izgledaju ovako kako izgledaju.

Dakle, još jednom: u ime mojih 1% Indexa ispričavam se gospodinu Mati Graniću i svim čitateljima Indexa.

Profil Denisa Lalića

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije