Pušiona: Kako se krši zakon

Piše:
ponedjeljak, 12.7.2004. 16:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Pušiona: Kako se krši zakon

JOŠ UVIJEK sam u Zagrebu i čekam kraj tjedna da se spustim u južne krajeve pa da počne ljetna šema. Istina, s obzirom na vremenske prilike, sve skupa bi više moglo ličiti na jesenju šemu, ali to nije u nadležnosti ni jednog ministarstva pa, eto, ne možeš nikome spominjat rodbinu zbog kiše.

Opet, na vlasti je HDZ koji brije da je i Bog na njihovoj strani, ali pošto je dotični na najboljem putu da im zajebe turističku sezonu, po objektivnim, dakle, pokazateljima očito nije. Tako da se, izgleda, ipak radi samo o Crkvi.

A dotična organizacija, ili barem svjetonazor koji prodaje, djeluje na niz naših zakona. Recimo, na onaj o lakim drogama koje su opet ušle u krivične sfere. Da mogu, zabranili bi nam i seks prije braka, ali mogu nas uhvatiti samo na plaži pa se samo to kažnjava.

S druge strane, zanima me da li je seks na plaži kažnjiv ako dokažeš da nisi koristio kondom, da si u braku i da si imao najbolju namjeru imati dijete za devet mjeseci. Mislim, da li to može proći barem kao olakotna okolnost?

Što želim reći? Želim reći kako se već par godina ponašam uglavnom isto, a postajem sve veći i veći kriminalac. Da se barem trudim, ne bi mi bilo žao, ali, eto, nemam nikakve zle namjere, a svako malo mi uvale neki zakon koji kršim samim postojanjem. Ono, sjedim doma, gledam televiziju i kršim zakon.

Sad ću vam, dakle, ispričati jedan sasvim običan ljetni večernji izlazak koji se zbio prije godinu-dvije i koji bi me po sadašnjim zakonima, brat bratu, došao barem dva mjeseca zatvora.

19:00 - Prodaja duhanskih proizvoda i alkohola osobama mlađim od 18 godina

Tada sam bio radio u onom kafiću o kojem sam cijelo to ljeto bio pisao. Naravna stvar, prodavali smo i cigarete. Tržnica je bila udaljena desetak metara, a tamo je jedan pripadnik albanske nacionalne manjine (pazi me šta sam korektan!) prodavao igračke, điđe-miđe i kurce-palce.

Čovjek je imao i dva klinca koja su vječito zujala po kafiću, prežderavala se sladoledom i trošila kokakole tako da sam pola radnog vremena funkcionirao i kao babysitter.

Uglavnom, svaku večer oko sedam jedan od klinaca bi upao po pivo i cigarete i onda bi ja prekršio zakon kao da je to najnormalnija stvar na svijetu.

Onda sam jednom otvorio diskusiju s njihovim starim o tome kako svaki put kad ih pošalje po duvan ja riskiram globu. Čovjek zavario od smijeha i častio me pivom.

Kako to nije upalilo, obratio sam se nadležnoj instanci (čitaj šefu) koji je replicirao jednim jednostavnim: "Ae doma mater zajebavat!"

23:00 – Parkiranje na nedozvoljenom mjestu

Svaku večer prije zatvaranja, upao bi Beka da me skupi pa da zapalimo negdje tipa Makarska ili Split. Kako bi grad bio pun turističkih auta, Beka bi nacalio auto čipo ispred kafića pa bi se promet nastavio samo u jednom smjeru premda je ulica dvosmjerna.

Nastao bi krkljanac, turisti bi mu jebavali mater na germanskim, ugro-finskim, a i slavenskim jezicima, a Beka im iz kafića samo mahao.

Kad bi uletio prometni policajac (čitaj Ante), Beka bi mu platio piće pa bi sva trojica nastavili mahati turistima.

00:30 – Ilegalno posjedovanje, a boga mi i distribucija lakih droga

Beka ima frenda Duju koji se bavi ilegalnom distribucijom lakih droga (čitaj trave). Duje je po struci stolar, ali kako zaposlenost mladih ljudi u tom, po Pilselovim kriterijima, primitivnom kraju baš i ne cvjeta, Duje se, na oduševljenje velikog broja mladog svijeta, bavi unosnijim zanimanjem. Ne zaruđuje masnu lovu, ali dovoljnu da skrpa prvi s prvim, barem ljeti. Ostatak godine radi po bauštelama.

Onda bi mi od Duje kupili pedeset kuna dima i prekršili zakon kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Ako bi koji policajac (čitaj Ante) i bio u blizini, sjeo bi s nama negdje na plaži i zapalio.

S plaže bi otišli dalje po gradu, a u džepovima nosili već spomenutih pedeset kuna trave kao da je to najnormalnija stvar na svijetu.

Jednom smo čak i prodali dva jointa nekim Česima unaprijedivši time turističku ponudu tako da nas se moglo kačit i po pitanju distribucije lakih droga.

01:30 – Opijanje na javnom mjestu

Oko jedan i po bi bili u špici zagrijavanja za daljnje aktivnosti tipa odlazak na nekakav plaža-party. Kupili bi na kiosku ili pumpnoj pive ili žestiju, sjeli u parkić ili na plažu i ne bi se ustajali dok ne bi bili temeljito pripremljeni.

Tad bi nam se obično još neko prikačio pa bi kršili zakon utroje. Tu večer, to je bila Goge. Cura je bila iz Varaždina, ljetovala u Gradiću, a kad nije ljetovala, igrala je košarku. Uglavnom, jedne od dužih nogu u mom životu.

Tu bi Goge najprije prekršila zakon tako što bi pila s nama na javnom mjestu, a onda bi i zapalila da eto, kad već krši zakon, skrši dva odjednom.

02:30 – Narušavanje javnog reda i mira

Iz parkića smo uglavnom izlazili jaaako glasno, ali stanari okolnih zgrada se nisu puno bunili jer ipak nismo pucali.

Sranje se dogodilo samo jednom kad se Beka nalio ko guzica pa zabrijao da hoće igrati košarku s Gogom te počeo urlati prema zgradi „Ima li ko balun?!“

Svjetla su se počela paliti, rulja je urlala da će zvati muriju, a nas je bolio kurac jer je murija značila da će dopiliti Ante na motoru i poslat nas u kurac jer mu je taman počela serija u stanici.

03:00 – Vožnja u alkoholiziranom stanju i prekoračenje brzine

Oko tri bi krenuli prema nekom plaža-partiju. Beka bi obično pijan vozio, ali pošto je znao cestu napamet, mogao je i zatvorenih očiju tako da ni jednom nismo došli ni blizu nekog sranja.

Prekoračenje brzine je bila također najnormalnija stvar na svijetu jer su ograničenja po tim cestama takva da bi udaljenost od deset kilometara, držeći se pravila, trebalo voziti barem četrdeset pet minuta.

03:30 – Ilegalno posjedovanje srednje teških droga

Došli smo, eto, i do najboljeg dijela. Dobro, poslije ide još bolji, ali barem zasad. Dakle, upadamo na plaža-party, rješavamo bombone ili spid, zavisi čega trenutno ima.

Razmjenu dobara (čitaj distribuciju srednje teških droga) obavljamo za šankom kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Mi tipu devedeset kuna, on nama tri bombona.

Zakon kršimo cijele dvije minute koliko, naime, prođe od distribucije do konzumacije srednje teške droge ecstasy što se vodi pod posjedovanje.

Nakon toga, obično ide najbolji dio. Po novom, kažnjiv s trideset dana zatvora.

04:30 – Seks na plaži

Mislim da ovo ne traži detaljne opise. Svi valjda znamo kako se u tom slučaju krši zakon. Predigra – kondom – kriminalna aktivnost.

E, da, ni to mi nije jasno – kako će murjak ustanoviti je li ti tu stvarno kršiš zakon ili samo briješ? Da li se računa i drpanje ili samo penetracija?

Mislim, zamislite izvještaj: „Nakon promatranja iz zasjede, uočio sam da dolazi do ulaska penisa u vaginu te uhapsio vršitelje kriminalne aktivnosti.“

07:00 – Točenje alkohola prije 08:00

Kad bi, nakon ovakve večeri, radio jutarnju smjenu, to bi izgledalo otužno. Ali nitko se nije upisivao u knjigu žalbe premda bi često dobio kakao umjesto kave ili obrnuto.

U sedam su obično upadali mesari iz obližnje mesnice na žestu prije posla. To je izgledalo ovako.

- Daj dva pelinkovca.
- Nije još osan uri.
- Mali, aj doma mater zajebaji!
- Ljudi, nemojte me zajebavat, uleti li mi inspektor (čitaj Marko), najeba san.
- Može i on ić doma mater zajebavat!

Profil Denisa Lalića

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije