Qashqai - prvi europski Nissan

Piše:
subota, 6.3.2004. 08:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Qashqai - prvi europski Nissan

NISSAN se u Ženevi predstavlja s zanimljivim konceptom crossover vozila budućnosti. Iza pomalo neobičnog imena Qashqai, krije se prvi projekt europskog dizajnerskog centra u Londonu.

>>Index.hr Tema: Ženeva 2004

Japanski proizvođač je uvjeren da je blizu vrijeme kad će u klasi kompaktnih automobila biti napuštena klasična koncepcija automobila s jednom namjenom. Kako bi pokazali da su spremni za budućnost, već u Ženevi nam predstavljaju njihovo viđenje novog velikoserijskog kompakta.

Qashqai je dizajniran za budućnost, a njegova glavna karakteristika je dvostruka namjena. Koncept namijenjen mlađoj populaciji bi kroz radni tjedan trebao imati ulogu klasičnog gradskog automobila, dok bi vikendom vlasnik s njim mogao krenuti na izlet u prirodu.

Ako izuzmemo inovativan dizajnerski pristup u osmišljavanju detalja, njegov oblik i gabariti se tek neznatno razlikuju od današnjih automobila, Ford Focusa  na primjer, čime koncept udovoljava ulozi gradskog automobila. S druge strane, 4x4 pogon i odignutost od tla čine ga vozilom sposobnim za terensku vožnju.

Qashqai je dugačak 4.310, širok 1.860 i visok čak 1.570 mm. Međuosovinski razmak od 2.650 mm spada u današnji prosjek, što se ne može reći za 237 mm odignutosti od tla. Da je riječ o pravom konceptu potvrđuju i kotači veličine čak 20 inča, što još uvijek nije uobičajeno za nižu, pa čak ni srednju klasu.

Za razliku od nekih drugih koncepata, Qashqai posjeduje bočna vrata s konvencionalnim sustavom otvaranja. Straga pak vrijedi druga priča, dvoja vrata prtljažnika se otvaraju pod kutom od 90 stupnjeva i omogućuju nesmetan manevar prtljagom. Spomenimo da nema niti B nosača, čiju ulogu preuzimaju drugi nosači od aluminija. 

Interijer karakterizira izražena jednostavnost i moderan pristup. Tanka sjedala se mogu preklapati, a moguće je podešavati i visinu naslona. Veliki otvor straga i na boku, te mogućnost pohrane sjedala u podnicu čini ovaj koncept iznimno funkcionalnim. Tako je na primjer moguće u kabinu smjestiti bicikl nakon samo nekoliko sekundi priprema. 

Od zanimljivosti koje koncept posjeduje valja još spomenuti sigurnu kutiju za pohranu dragocjenosti, poveće staklene prozore na krovu, te inovativan dizajn svjetala.

Vrijeme je i da kažemo kako je koncept dobio ime. Naime, za ime novog koncept je inspiracija pronađena u jugozapadnim planinama Irana gdje žive istoimeni nomadi.

Iako Qashqai nikada neće doživjeti serijsku proizvodnju, ostaje vjera da u najnovijem konceptu Nissan najavljuje daljnji razvoj atraktivnog dizajna započet na Micri. 

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije