"Hrvatska, zemlja na raskrižju Istoka i Zapada, slavenskog svijeta i Sredozemlja"

Piše:
četvrtak, 25.9.2003. 06:27
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

"Hrvatska, zemlja na raskrižju Istoka i Zapada, slavenskog svijeta i Sredozemlja" NA FRANCUSKOM javnom televizijskom kanalu, France 3, prikazana je u srijedu navečer, u udarnom terminu, dvosatna emisija posvećena Hrvatskoj kao "povlaštenoj turističkoj destinaciji".

Emisija "Korijeni i krila" ("Des racines et des ailes") - koju vodi poznati televizijski novinar Patrick de Carolis - zauzima značajno mjesto u francuskoj televizijskoj produkciji.

Višemjesečni rad koji iziskuje ovakav karakter emisija objašnjava zašto su ove godine samo tri bile posvećene stranim gradovima, i to: Luksoru, Istanbulu i Sankt-Peterburgu, dok ih je prošle godine bilo ukupno pet: Prag, Rim, Firenca, Sevilja i Atena.

Emisija - okosnica koje je bio Dubrovnik, gdje je ispred Kneževa dvora bio i plato na kojem je Patrick de Carolis primao brojne hrvatske sugovornike - zapravo je pravo posvećenje Hrvatske kao nove velike turističke destinacije koju su, "upravo ovoga ljeta u velikom broju otkrili francuski turisti, prvi put iza rata", kako bilježi Figaro u srijedu u članku Hommage Dubrovniku i Hrvatskoj, kojim je i najavljena emisija o Hrvatskoj.

Nakon reportaže o Dubrovniku, pod naslovom Suparnik Venecije, svojevrsnog hodočašća kroz burnu i "slavnu povijest" grada podno Srđa, milijunskoj je televizijskoj publici predstavljen Split - "Grad palača", ali i Vukovar, čija je ratna drama ispričana kroz sudbinu Hrvatice Ruže Marić, kustosa Gradskog muzeja, i Srpkinje Slavke Lončar, direktorice dječjeg vrtića, i njihov rad u prilog pomirenja i suživota Hrvata i Srba u gradu na Dunavu.

U završnom dijelu emisije smjenjivale su se reportaže o ljepotama jadranske obale, od Kornata do Mljeta, s većim prilozima o Korčuli i Hvaru.

"Hrvatska, zemlja na raskrižju Istoka i Zapada, slavenskog svijeta i Sredozemlja" - uvodno je slovo voditelja emisije Carolisa, dok je specijalizirani časopis "Telerama", u broju od prošloga tjedna, naglasio kako "sredozemna klima, netaknuta priroda i izvanredna kulturna baština" predstavljaju za Hrvatsku dodatne adute u prilog njene kandidature za integraciju u Europsku uniju, podsjećajući još jednom da je Hrvatska danas "povlaštena turistička destinacija".
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije