"Izgubljeni grad" Inka nije odao sve svoje tajne

Piše:
nedjelja, 26.10.2003. 09:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

"Izgubljeni grad" Inka nije odao sve svoje tajne OTKRIĆE Machu Picchua sigurno je bilo senzacionalno, tim više što su Španjolci znali da se negdje u planinama nalazi sveti grad Inka, ali ga u osvajačkom pohodu u 16. stoljeću nisu mogli naći.

Danas putnik može shvatiti i zašto. Od nizine u dolini rijeke pa do planina u središnjem Peruu nema ni najmanje naznake o postojanju naselja. Vide se samo bujna vegetacija i planinski vrhovi u daljini.

Španjolci su 1533. osvojili Cuzco, grad Inka koji je udaljen 129 kilometara od Machu Picchua. Nakon toga je Machu Picchu doživio brzi pad od kojeg se nikad nije oporavio i u roku od 40 godina je napušten. Nitko točno ne zna kamo su otišli njegovi stanovnici ili zašto.

To je mjesto ostalo napušteno u planinama do 1911., kada je Amerikanac Hiram Bingham doveo skupinu znanstvenika sa Sveučilišta u Yaleu i ponovno ga otkrio.

Drugi su istraživači također došli do tog područja, ali nije poznato koliko su toga vidjeli.

Bingham se vratio sa skupinom stručnjaka 1914. u ekspediciji koju je djelomično financirao časopis "National Geographic". Nakon toga je objavljena priča pod naslovom "Izgubljeni grad Inka".

Međutim, grad više nije bio izgubljen.

Mjesto na kojem se nalazi Machu Picchu, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba na 2.350 metara nadmorske visine, raste više od 90 vrsta orhideja. Godina je podijeljena na dvije glavne sezone, kišnu i suhu. Kišna sezona je između studenoga i ožujka, a ostali dio godine je nešto topliji i pretežno suh.

Machu Picchu je podijeljen na dva dijela - terasasto poljoprivredno područje i odmah iznad njega urbani dio gdje se nalaze četiri glavna trga na četiri razne razine na kojima su palače, kupelji, hramovi, dućani i obrti. Pravokutni trgovi povezani su spuštenim stepenicama.

Na vrhu se nalazi kamen Intihuatana sa središnjim potpornjem koji označuje oba ekvinocija. U podne 21. ožujka i 21. rujna sunce je izravno iznad tog potpornja i ne baca sjenu s njega.

Iza ruševina je sveta planina Wayna Picchu. Hram Mjeseca zauzima pećinu na jednoj od njezinih padina.

Oko 10 milijuna ljudi živjelo je u carstvu Inka koje je trajalo od oko 1200. do 1532. Ono je zauzimalo velike dijelove današnjeg Ekvadora, Perua, Bolivije, Čilea i manje dijelove Kolumbije i Argentine.

Moćna i dobro opremljena vojska Inka zauzele su zemlju i izgradile sustave popločenih cesta i kanala za navodnjavanje. Njihovi su građevinari napravili monumentalne kamene zgrade, tvrđave i hramove.

(Hina) kga dgk

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije