"Shrek 2" prvi DreamWorksov kino crtić sinkroniziran u Hrvatskoj

Piše:
četvrtak, 22.7.2004. 11:33
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

"Shrek 2" prvi DreamWorksov kino crtić sinkroniziran u Hrvatskoj

KINO megahit "Shrek 2" prvi je DreamWorksov animirani film koji je sinkroniziran na hrvatski jezik. Film se u distribuciji Blitz filma u hrvatskim kinima počinje prikazivati 26. kolovoza.
 
Hrvatskom Shreku glas je posudio Vedran Mlikota, publici poznat po nastupu u televizijskim serijama "Naši i vaši" te "Zlatni vrč", kao i organizaciji glumačkih susreta u Zagvozdu, dok je princezi Fioni glas posudila glumica i pjevačica Renata Sabljak, poznata po nastupu u mjuziklu "Chicago".

Ulogu Magarca tumači Krešimir Mikić, najširoj poblici vjerojatno najpoznatiji po angažmanu u reklamama za Karlovačko pivo. Mikić je također glumio u "Dugoj mračnoj noći" Antuna Vrdoljaka, Brešanovim "Svjedocima" te hrvatskom kandidatu za nagradu Oscar 2003. godine, "Finim mrtvim djevojkama" Dalibora Matanića.
 
Vilinskoj kumi glas je posudila glumica i pjevačica Jasna Bilušić, poznata po ulozi Edith Piaff u istoimenom mjuziklu, a njenog sina Princa Šarmera tumači Aleksandar Cvjetković Kajo. Na hrvatski su jezik prevedene i sve pjesme iz filma osim završne "Livin’ La Vida Loca", a prepjev pjesama "Fairy Godmother Song" te hita "Holding Out For a Hero" u izvođenju Jasne Bilušić bit će izdan i na CD-u i puštan na hrvatskim radio postajama.

Slavnog ubojicu zelenih čudovišta, Mačka u čizmama, tumači Sven Medvešek, koji je neke od najboljih uloga ostvario u filmovima "Prezimiti u Riu" Davora Žmegača, "Mondo Bobo" Gorana Rušinovića i "Sedma kronika" Brune Gamulina, dok su glasove Fioninim roditeljima, kralju Haroldu i kraljici Lillian, posudili Pero Juričić i Mirela Brekalo, poznata po nastupu u serijima "Naši i vaši" i "Zlatni vrč" te Vrdoljakovoj "Dugoj mračnoj noći".

Ulogu novinarke, koju u originalnoj postavi tumači jedna od najpoznatijih američkih televizijskih voditeljica i novinarki Joan Rivers, tumači Barbara Kolar, kojoj je to prvi filmski nastup u karijeri, dok je glas Ružnoj polusestri posudio poznati kazališni i filmski glumac Božidar Smiljanić.
 
"Shrek 2" je dosad od prikazivanja u svjetskim kinima zaradio 735,5 milijuna dolara, od čega 426 milijuna u američkim kinima, čime se svrstao na peto mjesto najgledanijih filmova u SAD-u svih vremena, iza "Titanica", "Ratova zvijezda", "E.T. vanzemaljca" i "Ratova zvijezda: Fantomske prijetnje", a ispred megahitova poput "Spider-Mana", "Gospodara prstenova: povratka kralja", "Pasije", "Jurskog parka" i "Gospodara prstenova: dvije kule".