Recenzija Isus Krist Superstar: Kada su izraelski tenkovi progonili Judu Iškariotskog

Piše:
utorak, 18.7.2006. 20:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Recenzija Isus Krist Superstar: Kada su izraelski tenkovi progonili Judu Iškariotskog

JOŠ JEDAN dokaz, u prilog tvrdnji da Hollywood danas nije u stanju praviti filmove kao nekad,  može se upravo može naći u hrvatskim videotekama u obliku DVD-a s filmom "Isus Krist Superstar".

Snimljen 1973, samo tri godine nakon konceptualnog rock albuma koji će započeti uspješnu karijeru tekstopisca Tima Ricea i skladatelja Andrewa Lloyda Webbera, odnosno dvije godine nakon brodvejske premijere istoimene rock-opere, ovaj film pokazuje kako su nekad holivudski filmaši, neopterećeni samocenzurom i plitkim komercijalnim računicama, znali i najčešće ponavljane priče kazivati na originalan i dojmljiv način.

Radnja filma se tako temelji na tekstovima iz Novog zavjeta i prati posljednji tjedan u životu Isusa Krista (Neeley), počevši od ulaska u Jeruzalem pa do razapinjanja. Ono što ovu verziju priče čini posebnim jest to da su događaji prikazani iz perspektive Jude Iškariotskog (Anderson) kao tragičnog lika u cijeloj drami. Svi dijalozi su uglazbljeni, a njihov tekst je prepun izraza i referenci vezanih uz suvremeno doba. Tako se Isus - iz perspektive njegovog učenika Jude - prikazuje kao prvi moderni "superstar", odnosno svojevrsni ekvivalent suvremene rock-zvijezde kojoj je osobna slava postala važnija od same glazbe.

Režiser Jewison je, pak, otišao korak dalje od Ricea i Webbera, te je, nastojeći postići što veću autentičnost, film snimio na pustinjskim lokacijama i arheološkim nalazištima Izraela, dok je s druge strane mudro odlučio da koristi suvremene kostime i rekvizite. Rezultat svega toga je niz uistinu upečatljivih, a ponekad i nadrealnih scena poput Jude kojeg, razdiranog sumnjama, u pustinji progone izraelski tenkovi.

Osim vještog znalca iza kamere, film se mogao pohvaliti i raznoversnom, ali sjajnom glumačkom ekipom. Ted Neeley - čiju je ulogu na ovdašnjim prostorima svojevremeno igrao Zlatko Pejaković - je sjajan, ali ipak u sjeni maestralnog i nedavno preminulog Carla Andersona, koji je kao Juda odigrao ulogu svog života. Havajska disko-pjevačica Yvonne Elliman je isto tako izvrsna u ulozi Marije Magdalene. Najzanimljiviji detalj castinga predstavlja brodvejski glumac Philip Toubus koji će nakon nastupa u ulozi apostola Petra pod pseudonimom "Paul Thomas" napraviti karijeru kao ugledni glumac i režiser porno-filmova.

"Isus Krist Superstar" je zbog same teme, kao i nekonvencionalnog pristupa, doživio lavinu kritika od strane istih onih dežurnih dušobrižnika koji će kasnije napadati Scorsejevo "Posljednje Kristovo iskušenje" i Gibsonovu "Pasiju". Tako su ispred kino-dvorana prosvjedovale židovske grupe zbog navodnog antisemitizma, ali i kršćanski fundamentalisti, tvrdeći da prikaz Isusa kao čovjeka predstavlja bogohulništvo. Dežurni protiv rasističkih predrasuda su, pak, bile bijesne zbog činjenice da Judu tumači crnac.

Uz DVD-izdanje filma dolaze i specijalni dodaci koji se sastoje od intervjua s Timom Riceom te audio-komentar u kome Jewison i Neeley prepričavaju zgode sa snimanja te izražavaju žaljenje za svojim preminulim kolegom i prijateljem Carlom Andersonom.

uloge: Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman, Barry Dennen, Josh Mostel, Paul Thomas
režija: Norman Jewison
proizvodnja: Universal, SAD, 1973.
trajanje: 108

Ocjena: 9/10 (izvrstan)

Dragan Antulov

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije