Richard Gere: Moja borba protiv AIDS-a važnija od tibetanskog pitanja

Piše:
utorak, 13.7.2004. 14:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Richard Gere: Moja borba protiv AIDS-a važnija od tibetanskog pitanja AMERIČKI glumac Richard Gere, koji je u utorak sudjelovao u radu 15. konferencije o AIDS-u u Bangkoku, izjavio je da mu je borba protiv bolesti još važnija od tibetanskog pitanja, za koje se zalaže jednako aktivno.

Na konferenciji u Bangkoku sudjeluje oko 17,000 delegata, među kojima su i brojni oboljeli. Gere je rekao da je toliko pogođen sudbinom mladih zahvaćenih tom bolešću da je po dolasku u glavni grad Tajlanda zaplakao.

"AIDS je najveći problem, za ovaj planet, za ovo doba i ovo mjesto", kazao je Gere.

Richard Gere, koji je svoje komentare izrekao tijekom rasprave o ulozi medija u borbi protiv AIDS-a, kritizirao je sve veću cenzuru kad se radi o promidžbi prezervativa pod administracijom američkog predsjednika Georgea W. Busha.

"Na sreću, možda ćemo imati novu administraciju u SAD-u za otprilike četiri mjeseca i uz to možda malo više razuma na tu temu", kazao je glumac izazvavši pljesak.

Oko 38 milijuna osoba trenutno su nositelji virusa AIDS-a u svijetu.

UN je upozorio na eksploziju slučajeva u Aziji i istočnoj Europi osim ako se nešto hitno ne poduzme. Gotovo pet milijuna novozaraženih zabilježeno je 2003. što je najviša godišnja stopa ikad registrirana.