Riječki karneval: Posljednji vikend maškaranog ludila

Piše:
srijeda, 10.2.2010. 12:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Riječki karneval: Posljednji vikend maškaranog ludila

Tekst: P.R.
Foto: Davor Žunić / Cropix

JOŠ PRIJE sto godina Rijeka je živjela svoj karnevalski život intenzivnije od bilo kojeg grada u ovom dijelu Europe. 

Karnevalska svečanost završava ovog vikenda

Organizirale su se karnevalske povorke i karnevalski balovi u kojim je sudjelovali austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, njemački baruni, grofice i grofovi iz cijele Europe. Priređivale su se i priredbe poput "Praznika cvijeća" u teatru, kada su se pozornica i parter pretvarali u veliku plesnu dvoranu.

Svoju tradiciju Rijeka nastavlja i danas, kada se Riječki karneval profilirao u jedan od najpoznatijih i najposjećenijih u Europi. Maškarano ludilo trajalo je danima, a završit će velikom feštom i spaljivanjem pusta ovog vikenda.

27. Međunarodna karnevalska povorka i paljenje pusta u moru ispred Rijeke

Od četvrtka, 11. veljače do nedjelje, 14. veljače u sklopu karnevala se održava 21. Maškarani maraton radija Rijeke. Petak, 12.veljače rezerviran je za Rotarijanski bal, a isti dan počinje i deseti po redu riječki Carnival Party. Za vikend se obavezno maškarajte i zaputite u Rijeku jer se tada održava Pidžama party i tradicionalna, 27. po redu, Međunarodna karnevalska povorka. Nakon nje, u 19.00 sati na Korzu će se održat ceremonija vraćanja ključeva Grada, dok će sat vremena kasnije na Adamićevom gatu u akvatoriju Riječke luke biti zapaljen pust.