Roman Polanski u Deauvilleu dobio Oscara iz ruku Harrisona Forda

Piše:
ponedjeljak, 8.9.2003. 12:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Roman Polanski u Deauvilleu dobio Oscara iz ruku Harrisona Forda ROMAN POLANSKI primio je u nedjelju u Deauvilleu (na zapadu Francuske) iz ruku Harrisona Forda Oscara za najbolju režiju za film "Pijanist", koji mu je dodijeljen 23. ožujka u SAD-u, kamo nije smio doći budući da ga američko pravosuđe traži zbog zavođenja malodobnice iz 1977.

Francuski redatelj je predsjednik 29. festivala američkog filma u Deauvilleu, čiji je gost proteklog vikenda bio njegov prijatelj Harrison Ford s novim filmom "Hollywoodski murjaci", policijskom komedijom Rona Sheltona.

Harrison Ford (61) preuzeo je Oscara u ime svojeg prijatelja kojemu je obećao da će mu ga predati čim to bude moguće, što je i učinio ove nedjelje za objedom u opuštenoj atmosferi u hotelskom restaurantu u Deauvilleu.

"Posebno sam dirnut što sam Oscara za najbolju režiju dobio za film koji govori o događajima tako bliskim mojem osobnom iskustvu, događajima koji su mi pomogli da shvatim kako umjetnost može izliječiti bol", kazao je redatelj nakon uručenja Oscara.

"Pijanist", koji je imao sedam nominacija dobio je tri američke filmske nagrade: za režiju, za najboljeg glavnog glumca - Adriena Brodyja, i za najbolji adaptirani scenarij.

"Pijanist" je među najvećim uspjesima u njegovoj karijeri: na filmskom festivalu u Cannesu 2002. dobio je Zlatnu palmu, a nedugo zatim sedam francuskih Cezara i dvije britanske Bafte.