Sao Paolo, drugi najveći grad na svijetu, sutra slavi 450 godina osnutka

Piše:
subota, 24.1.2004. 20:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BRAZILSKI Sao Paolo, drugi najveći grad na svijetu, smješten tek nešto južnije od Rakove obratnice, u nedjelju slavi svoj 450. rođendan.

Sa svojih 18,3 milijuna stanovnika, prema podacima UN-a iz 2001. godine, Sao Paolo je drugi najveći grad na svijetu, odmah iza Tokija. Grad je 1890. godine imao samo 65.000 stanovnika, što znači da se u njemu u posljednjih 110 godina dogodila najveća "eksplozija" stanovništva u ljudskoj povijesti.

Osim što je najveći grad Južne Amerike, Sao Paolo je i njezino najveće industrijsko središte. Njime svaki dan prometuje pet milijuna automobila i 10.000 gradskih autobusa. Grad ima i 450 helikoptera, što druga najveća flota nakon New Yorka.

Sao Paolo je bogat. S deset posto brazilskog stanovništva, ostvaruje trećinu ukupne državne proizvodnje. Prihod po glavi stanovnika dvostruko je veći od nacionalnog prosjeka.

Ali Sao Paolo je također siromašan. Oko 1,5 milijuna stanovnika živi u krajnjoj bijedi, u "favelama", odnosno naseljima od kartonskih kutija.

Najveći gradski problem je svakako kriminal. Prošle je godine u Sao Paolu zabilježeno više od 4.000 ubojstava, u usporedbi s nešto manje od 600 u New Yorku.

Uglavnom, u nedjelju će ulični plesači i svirači sambe, uz veliki vatromet koji će obajasati saopaolsku ljetnu noć, proslaviti 450. rođendan jednog od vodećih gradova na svijetu.

(Hina) dj dj