Saudijska kraljevska obitelj kritizira Moorea

Piše:
nedjelja, 1.8.2004. 06:43
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Saudijska kraljevska obitelj kritizira Moorea MICHALE MOORE iskrivio je činjenice u svom kontroverznom filmu "Fahrenheit 9/11" i nije došao u Saudijsku Arabiju kako bi se bolje pripremio za dokumentarac, rekao je saudijski veleposlanik u Velikoj Britaniji, a prenosi u nedjelju list Sunday Telegraph.

Princ Turki al-Faisal rekao je u razgovoru za taj list da je dokumentarac "jako nepravedan" prema Saudijcima.

Mooreaov je film zaradio više od 100 milijuna dolara u Sjedinjenim Državama i najuspješniji je dokumentarac u povijesti.

On u filmu, među ostalim, tvrdi da je Bushova administracija pomogla saudijskim prinčevima i članovima obitelji Osame bin Ladena da napuste SAD nakon terorističkih napada 11. rujna, kada je zračni prostor bio zatvoren za sav civilni promet.

Veleposlanik, inače polubrat prestolonasljednika princa Abdulaha, rekao je da je te navode odbacilo posebno povjerenstvo koje je ispitivalo okolnosti napada na Washington. "Bilo bi puno bolje da je Moore pročitao to izvješće", rekao je princ al-Faisal.

Po njegovim riječima, Moore je dobio vizu za Saudijsku Arabiju, ali nikada nije doputovao u tu zemlju. "Propustio je priliku da se upozna sa stvarnim činjenicama", naglasio je saudijski veleposlanik.