Škotska: Predebeli ježevi moraju na dijetu!

Piše:
utorak, 9.2.2010. 21:26
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Škotska: Predebeli ježevi moraju na dijetu!

Tekst: S.C.H.
Foto: yfrog

ŠKOTSKO Društvo za borbu protiv okrutnosti prema životinjama (SPCA), koje je ove zime zbog velikih hladnoća zbrinulo nekoliko desetaka ježeva, najavilo je kako će određeni broj tih životinja morati na hitnu dijetu jer su – predebeli!

Kako navodi britanski Telegraph, ježevi su u centru SPCA za brigu o ugroženim životinjama proveli duže nego što je to bilo uobičajeno prijašnjih zima upravo zbog ekstremno niskih temperatura koje su ove godine pogodile Veliku Britaniju i koje su ježevima u prirodi ugrozile opstanak.

U normalnim okolnostima, tvrde volonteri SPCA, ježevima su masne naslage koje nakupe hraneći se kukcima tijekom razdoblja aktivnosti u pravilu dovoljne da prežive vrijeme zimskog sna, no zbog izuzetno hladne zime volonteri su ih dohranjivali kako bi im olakšali preživljavanje, a i životinje su sklonjene u toplija skloništa.

Debljina im ugrožava život

Jedan dio ježeva se zbog toga udebljao, nakupljajući previše masnog tkiva oko trbuščića, pa je ocijenjeno kako 10-ak tih simpatičnih njuškica hitno mora prijeći na prehranu sa smanjenom količinom kalorija. Životinje su tako krenule na dijetu!

Podatak o ježićima na dijeti na prvi pogled djeluje pomalo smiješno i simpatično, no razlog za takvu odluku nije nimalo smiješan. Naime, volonteri udruge SPCA navode kako višak masnoće na trbuhu ježevima smeta u trenutku kada se moraju sklupčati kako bi se zaštitili od napada predatora, što im može ugroziti život.

Životinjicama je tako smanjena količina kalorija koje dnevno unose u organizam, a volonteri ih redovno važu kako bi kontrolirali njihovu težinu. Predebeli ježići, tvrde volonteri SPCA, nakon zime neće moći natrag u prirodu sve dok ne izgube na težini.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije