Slovenski psiholozi zabrinuti zbog utjecaja mobilne telefonije na mlade

Piše:
četvrtak, 27.5.2004. 00:12
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Slovenski psiholozi zabrinuti zbog utjecaja mobilne telefonije na mlade SLOVENCI su prošle godine na slanje SMSporuka preko mobilnih telefona potrošili 30 milijuna eura, a budući da je uglavnom riječ o mladoj populaciji psiholozi tu pojavu počinju tretirati kao rezultat društvene krize i izraz otuđenosti.

"Prekomjerna uporaba mobilnih telefona dokaz je da je naše društvo u velikim problemima kad je riječ o međusobnim odnosima", izjavio je za ljubljanski list "Dnevnik" dr. Peter Paper, profesor kliničke psihologije.

On tvrdi da djeca prekomjernim slanjem SMS poruka pokušavaju izbjeći napetosti i frustracije s kojima se susreću u realnom svijetu, ali da takvo bježanje u ovisnost o tehničkim pomagalima djeluje protiv formiranja ličnosti s unutarnjim balansom, kontrolom i samopoštovanjem.

Manija slanja SMS poruka ne šteti samo roditeljskom džepu nego i kvari jezični osjećaj, kaže nastavnica slovenskog jezika Eli Gliha. Pojasnila je da kratkoća poruka, trend fonetizacije i tuđice kvare pismenost mladih generacija, a školska psihologinja Mojca Vidmar dodaje "SMS-komuniciranje proizvest će nepismene generacije".

Oba slovenska operatera mobilne telefonije priznaju da imaju mnogo problema s roditeljima čija djeca probijaju obiteljske proračune nepredviđeno visokim troškovima telefoniranja i slanja SMS-poruka, ali podatke ne žele iznijeti zbog zaštite osobnih podataka. U slučajevima kad dođe do duga koji je za roditelje težak omogućuju im i otplatu na rate. Po podacima državne agencije za telekomunikacije 84 od 100 Slovenaca ima mobilni telefon, ali ne raspolažu podatkom koliko je među njima pripadnika generacije od 5 do 19 godina koja je najizloženija opasnosti "mobitel" ovisnosti.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije