SSC skida skalp Veyronu?

SSC skida skalp Veyronu?

SSC ili punim imenom Shelby Sports Car pokušat će krajem mjeseca oboriti brzinski rekord kojeg još uvijek drži Bugattijev superbolid Vexron sa 407 km/h. Amerikanci najavljuju 439 km/h.

SSC užurbano provodi pripreme za veliki događaj u svrhu kojeg će biti čak zatvoren i segment autoceste u Nevadi, i to duljini od 12 milja, odnosno 19,3 km. SSC priprema svoj supersportski model Ultimate Aero TT u suradnji s tvrtkom MKM Racing i najavljuje sigurno osvajanje titule najbržeg serijskog automobila.

Jerod Shelby, utemeljitelj i vlasnik tvrtke, punih je sedam godina radio na projektu razvoja automobila iz snova. Ultimate Aero TT pokreće twin-turbo V8 koji razvija 1.200 KS pri 6.950 o/min i 1.483 Nm pri 6.150 o/min. Iz izloženog je jasno kako se radi o najsnažnijem serijskom automobilu koji udovoljava nacionalnim standardima cestovnog prometa. SSC Aero teži svega 1.276 kg i pritom se ne odriče luksuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isporučuje se potpuno opremljen što ovdje podrazumijeva kožni interijer, Recaro sjedala, premium audio-sustav sa deset zvučnika, DVD navigaciju i podizni sustav koji omogućava automobilu penjanje na rubnik. Potonji diže automobil za deset centimetara.

Uglavnom, službeni podaci su slijedeći. Automobil ubrzanje do 96 km/h apsolvira za 2,78 sekundi, zadatak ubrzanja do 160 km/h i zaustavljanja odradi za 11,66 sekundi, a maksimalna brzina je (prema rezultatima ispitivanja u zračnom tunelu) preko 439 km/h.

Obični Aero postiže "tek" 386 km/h. Cijena je 585.000 USD, što je barem duplo manje nego u slučaju Veyrona. SSC planira proizvesti samo 24 primjerka.

M.N. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara