Svaki peti američki tinejdžer isprobao oralni seks

Piše:
utorak, 5.4.2005. 03:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Svaki peti američki tinejdžer isprobao oralni seks SVAKI peti američki tinejdžer isprobao je oralni seks, aktivnost koju neki adolescenti uopće ne smatraju seksom i svakako manje riskantnom od snošaja, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Od 580 tinejdžera koji su sudjelovali u istraživanju 20 posto izjavilo je da je imalo oralni seks, dok ih je 14 posto priznalo i potpuni seksualni odnos.

Čak trećina ispitanika rekla je da planira oralni seks u narednih šest mjeseci, dok gotovo četvrtina planira seksualni odnos u istom razdoblju.

Istraživanje je pokazalo i da je znatno uobičajenije da oralno mladići zadovoljavaju djevojke nego obrnuto.

Ranija istraživanja i bezbroj kampanja usmjeravalo se na snošaj, iako ovo posljednje pokazuje da se više od polovine adolescenata ranije upusti u oralni seks, kao i da pritom podcjenjuje rizik oboljevanja od spolno prenosivih bolesti.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Pediatrics" podsjeća da većina tinejdžera prilikom oralnog seksa ne koristi zaštitu, iako se na taj način povećava rizik od dobivanja herpesa, hepatitisa, gonoreje, klamidije, sifilisa, ali i virusa koji uzrokuje AIDS.