Talijani poqueeruju grad!

KLJUČNI PODACI
  • Na Queer Zagreb festivalu preko 40 umjetnika iz cijeloga svijeta, započevši od danas, otvorenjem sa svjetskom premijerom izvedbe Joseph u Gavelli, predstaviti će svoje nekonvencionalne uratke
Piše:
utorak, 26.4.2011. 14:46
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Talijani poqueeruju grad!

Foto: Queer Zagreb

TALIJANI su oduvijek preispitivali ono prirodno i normalno, a to je ipak duboko u svojoj biti - queer.

Na Queer Zagreb festivalu preko 40 umjetnika iz cijeloga svijeta, započevši od danas, otvorenjem sa svjetskom premijerom izvedbe Joseph u Gavelli, predstaviti će svoje nekonvencionalne uratke u kojima se smiju, plaču, skidaju, kupaju, šokiraju i zalijevaju  krvlju i prije svega se poigravaju našim auditivnim i vizualnim osjetilima kako bi u nama proizveli emociju koju ni sami možda ne razumijemo, a u tim težnjama prema šokantnosti najviše su se istaknula radikalni talijanski queer umjetnici - svojim izvedbama fascinirati će nas multimedijalna skupina Plumes Dans La Tete, kompanija Sineglossa te kazališna skupina Ricci/Forte.

Mlada talijanska autorica i performerica Silvia Costa iz skupine Plumes dans la tete 27. travnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka s početkom u 21.30 sati izvesti će svoj performans "Odmaranje sjemena" kojim promatrača pokušava podsjetiti da prije samog početka nije ništavilo nego pretpočetak koji nije vidljiv ljudskom oku. Pitanje koje nam performerica postavlja dok izvija svoje golo tijelo u akvariju punom bijele tekućine jest o samoj ljudskosti koja je svedena na biologiju naizgled nerazličitu od procesa dok se sjeme bori da ugleda svjetlo dana. Ta neaktivnost i hibernacija prije svega u ovom performansu poprima jednu dramatičnu notu koja je specifična ljudskom biću.

"Ta sposobnost mirovanja, mogućnost sjemena biljaka da se drže u nekoj vrsti hibernacije, tako naočigled mrtvima, a opet živima iznutra te slika unutar pokreta, borba za životom, daju mi inspiraciju za rad. Ova mogućnost pored samog stvaralačkog čina, u kojem pripremate svoju ideju, razvijate ju, držite u sebi, čekate trenutak da izađe iz vas - sve je to neka vrsta rođenja, u kojem god smislu da to gledate", objasnila je Silvia Costa.

Gledatelji će svjedočiti unikatnoj viziji raspleta tragične ljubavi

Talijanska kompanija Sineglossa zagrebačkoj će se publici predstaviti duetom "Pamti me" koji je istodobno operni, dramski i vizualni u kojem slika ne predstavlja objekt, a glas je samo jedan od konstitutivnih dijelova gledateljskog iskustva. Barokna arija iz opere Didona i Eneja autora Henryja Purcella poslužila je redatelju i dramaturgu Fredericu Bombi kao inspiracija: "Tijekom performansa konstantno pokazujemo tijelo Didone i čujemo glas Eneje, kako da proživljavaju iste emocije iako su daleko jedno od drugog. Postavljamo pitanje: što da je Eneja, putujući brodom da pokori Italiju, shvatio da čini pogrešku? Kako bi izgledalo da on, umjesto Didone, viče "Zapamti me!" ljubavi koju je ostavio u Kartagi. I on je samo ljudsko biće, a mi pretpostavljamo da je pjevao iste stihove simultano s njom. Bez obzira na rod, nema razlika kada se nosimo s gubitkom". Gledatelji će svjedočiti unikatnoj viziji raspleta ove tragične ljubavi - sjedinjenju tijela aktera u dvospolno biće, ni muškarca niti ženu, stvorenje izvan ikakvih distinkcija seksualnosti i roda kada je u pitanju Ljubav muškarca i žene.

Posljednja talijanska skupina koja će se predstaviti na ovogodišnjem Queer Zagreb festivalu jest Ricci/Forte koja će sa svojom značenjski prezasićenom predstavom Macadamia Nut Brittle inspiriranom djelima Dennisa Coopera propitati kategorije odraslosti, mjera svijeta, smisla života kroz određenu adolescentsku obijest i zaigranost. Redatelj Stefano Ricci u ovoj predstavi ne dopušta moraliziranje, zgražanje ili osudu nego koristi efekt šoka koji koristi cinično kao princip, ali ne i uzor kojim upozorava na razuzdani konzumerizam dok oskudno odjeveni akteri plešu zaliveni krvlju uz prigodni glazbeni broj.

Trebamo li dodati još malo šlaga na ovogodišnju talijansku queer tortu? Možda uzeti još malo maramica da počistimo krv sa svojih ruku? Sve to ćemo doznati nakon što nas talijanski queer umjetnici uvedu u novo talijansko kazalište koje će kroz audio-vizualne podražaje natjerati nas da skupa s njima proživimo svaki dramatični i šokantni trenutak njihovih izvedbi.

Zagrebačka kulturna scena još  jednom postaje queer u periodu od 26. travnja pa sve do 6. svibnja.