Temperatura u okolišu utječe na spol potomaka

Piše:
nedjelja, 8.2.2004. 10:14
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Temperatura u okolišu utječe na spol potomaka AKO SE gušterica tijekom trudnoće često sunča, vjerojatnije je da će dobiti ženskog potomka, nego muškog, tvrde australski znanstvenici.

Tim otkrićem oni su dokazali da i kod gmazova koji na svijet donose živu mladunčad temparatura okoliša utječe na spol potomaka.

Dosada je ta pojava promatrana samo kod guštera koji liježu jaja, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Macquari, Hobart, Sydney i Wollongong u članku objavljenom u stručnom časopisu "Proceedings of the Royal Society: Biology Letters".

Oni su promatrali skupinu Niveoscinus ocellatus u slobodnim lovištima i tom im je prigodom upala u oči osobitost ponašanja guštera prilikom oplodnje: u hladnijim je godinama trudnoća trajala duže i rezultirala je povećanim brojem muških potomaka.

Pretpostavku takvog poremećaja u odnosu među spolovima koja je dovedena u vezu sa temperaturom u okolišu znanstvenici su testirali u laboratoriju: oni su nekolicini trudnih ženki omogućili dnevno desetosatni pristup lampi za sunčanje, dok su se ostale ženke zagrijavale najviše četiri sata.

Kod ženki koje su imale ograničen pristup izvoru topline udio muškog potomstva bio je 70 posto, dok su ženke koje su dulje vrijeme imale pristup izvoru topline češće dobivale žensko potomstvo. Također je uočeno da je vrijeme trudnoće u hladnim uvjetima trajalo dulje, nego u toplim uvjetima. Znanstvenici su uz to zapazili i da su potomci majki izloženih manjoj količini topline bili značajno manji.

Sa stajališta evolucije, takva se mogućnost određivanja spola kod potomaka čini posve smislenom. Odučujući čimbenik ovdje je bila veličina životinje: dok krupnije ženke dobivaju više potomaka od sitnijih, čini se da veličina tijela mužjaka ne škodi uspjehu oplodnje. U hladnijim godinama, u kojima je potomstva manje, bilo je puno ženskih potomaka za održanje vrste s "nedostatkom", s obzirom da se manje ženke mogu dobro razmnožavati. Manji mužjaci taj nedostatak nemaju, pa je otuda i više muških potomaka u hladnijim godinama.