Tolkienov unuk oduševljen filmskom trilogijom "Gospodara prstenova"

Piše:
srijeda, 11.2.2004. 01:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Tolkienov unuk oduševljen filmskom trilogijom "Gospodara prstenova" AKO POSTOJI i jedan sretan hobit u stvarnom svijetu onda je to Royd Tolkien, koji je filmsku trilogiju "Gospodar prstenova", snimljenu prema knjigama njegova pradjeda J.R.R. Tolkiena, pogledao čak sedam puta.

Tolkien, koji živi u sjevernom Walesu, priznaje da se zabrinuo kada je prvi put čuo da studio u Hollywoodu želi prenijeti epske knjige njegova pradjeda na filmsko platno.

No, budući je posljednji dio trilogije "Povratak kralja" na prodanim ulaznicama u svijetu zaradio više od 940 milijuna dolara i film je s najviše nominacija za prestižnu nagradu "Oskar", Royd je odahnuo.

"Kada je napravljen prvi film, pomislio sam, o Bože, holivudski film. Mislio sam da će biti previše nepotrebnih stvari u filmu, da će mnoge bitne biti izostavljene", izjavio je Tolien u posljednjem telefonskom intervjuu.

"No, kada se pogledao filmove, potpuno sam promijenio mišljenje. To je bilo kao da sam udahnuo svježi zrak i pogledao sam ih sedam puta", dodao je.

Filmska trilogija o epskoj borbi za fantazijsku zemlju Middle Earth koju naseljavaju hobiti, vilenjaci, čarobnjaci i njihovi neprijatelji orci predvođeni zlim Sauronom postala je holivudska legenda.

Počela je 2001. prikazivanjem prvog dijela, "Prstenova družina", nastavljena je prošle godine ekranizacijom "Dvije kule", a ove je godine doživjela vrhunac završnim dijelom "Povratak kralja".