Tom Hanks kreće u rat s vijetnamskom sagom

Piše:
četvrtak, 23.10.2003. 10:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Tom Hanks kreće u rat s vijetnamskom sagom PRODUCENSKA kuća američkog glumca Toma Hanksa otkupila je autorska prava za film prema knjizi "They Marched Into Sunlight: War and Peace Vietnam and America October 1967" Davida Maranissa, dobitnika Pulitzerove nagrade.

Upravo objavljena knjiga, temeljena na činjenicama, rezultat je Maranissova trogodišnjeg istraživanja dvaju događaja kojima je suprostavio američka iskustva tijekom Vijetnamskog rata.

Knjiga prati događaje 17. i 18. listopada 1967., kad je u Vijetnamu ubijena skupina američkih vojnika, te mirne demonstracije na Sveučilištu Wisconsin protiv tvrtke Dow Chemical, proizvođača kemijskog oružja, koje su eksalirale u nemire.

"U to su vrijeme Amerika i Amerikanci proživljavali teške trenutke i ni za koga nije bilo jednostavnih odluka", rekao je Maraniss, dodajući da je ovom knjigom pokušao međusobno približiti dva vrlo različita svijeta.

Maraniss je koristio sveučilišnu i vojnu arhivsku građu te razgovore s ljudima koji su bili usko povezani s oba događaja, a posjetio je i Vijetnam gdje je stradao velik broj američkih vojnika.

Hanksova producentska kuća Playtone Prods., koju glumac vodi zajedno s Garyjem Goetzmanom, namjerava snimiti igrani film prema knjizi, za razliku od ranijih projekata poput "Band of Brothers", snimljenih kao mini-serija za tv kuću HBO.

Iako Playtone ima producentski ugovor s kućom Universal Pictures, projekt još nije vezan ni uz jedan studio, a još nije poznat ni redatelj filma.

Maraniss je pomoćni urednik Washnigton Posta, gdje radi već 26 godina.

Godine 1992. dobio je Pulitzera za članke o Billu Clintonu i seriji priča napisanih za vrijeme Clintonove predsjedničke kampanje.

Maraniss je autor knjige "First in His Class: A Biography of Bill Clinton", a napisao je i "When Pride Still Mattered: A Life of Vince Lombardi" te "The Prince of Tennessee: The Rise of Al Gore".