Trebate besplatan kamion za prijevoz stoke? Nema problema - tu je Freecycle!

Piše:
ponedjeljak, 23.8.2004. 19:56
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Trebate besplatan kamion za prijevoz stoke? Nema problema - tu je Freecycle!

FREECYCLE je još jedan u nizu dokaza da je Internet zaista ograničen samo maštom. Radi se o nizu siteova s originalnom idejom – postati besplatna vezija ebay.com-a.

Za one malo manje informirane, ebay.com je najveći svjetski aukcijski site. Na milijuni registriranih korisnika putem dotične stranice na prodaju nudi najrazličitije predmete, za koje se tada, baš kao i na pravoj aukciji, kupci nadmeću ponudama.

Freecycle ima sličnu ideju, ali se ipak razlikuje od ebay.com-a u jednom bitnom detalju – sve ponuđene stvari se ne prodaju nego poklanjaju, i to onima za koje darovatelj procijeni da im najviše treba. Kako stvar funkcionira?

Darovatelj na stranice svoje Freecycle podružnice (trenutno ih ima 1289, jedna podružnica/site po gradu) postavlja opis predmeta kojeg poklanja, te čeka odgovore zainteresiranih. Po vlastitom nahođenju darovatelj bira koga će darivati, a dotični se tada fizički nalazi s darovateljem i preuzima svoj poklon. Svaki pokušaj korištenja Freecycle stranica u komercijalne svrhe odmah brišu ažurni moderatori.

Raspon stvari koje ljudi poklanjaju preko Freecycle siteova je impresivan: od korištenog motornog ulja preko polica za začine pa sve do osam-tonskog kamiona za prijevoz stoke. Ideju o "besplatnom ebayu" pokrenula je američka neprofitna organizacija RISE, s ciljem smanjivanja otpada te, naravno, pomaganja onima kojima je pomoć potrebna.

Prvi Freecycle site pokrenut je u gradiću Tucson u Arizoni, a danas mreža Freecycle stranica bilježi gotovo pola milijuna korisnika diljem svijeta. Nažalost, ideja Freecycle-a još uvijek se nije proširila u Europi, ali vjerojatno je samo pitanje vremena kad će se i to dogoditi.