Tri noviteta Aston Martina

Tri noviteta Aston Martina

VEĆ kroz nekoliko tjedana Aston Martin će predstaviti prvi od tri planirana noviteta. Led probija naslijednik modela DB7, nakon kojeg će uslijediti njegova toples (Volante) izvedba. Početkom iduće godine na scenu stupa V8 Vantage (naslovna fotografija), ljuti protivnik Porschea 911.

Sve novitete karakterizira aluminijska šasija i zakovični spojevi. Skupa tehnologija spajanja preuzeta je iz avionske industrije, a do sada je samo Vanquish imao tu čast da ju posjeduje. Dizajn potpisuje Henrik Fikser, koji se prije neki dan vratio u Kaliforniju, gdje će nadgledati rad Fordovog konceptnog studija. Baza svih modela postavljena je još krajem 1990-tih, kad je Ian Callum utemeljio novi stil Aston Martina.

Aston Martin u Franfurtu službeno predstavlja model DB9 u coupe izvedbi, koji će naslijediti model DB7 , predstavljen još daleke 1996. godine. Značajnijih promjena dimenzija nije bilo, ali je zato masa vozila osjetno smanjena, otprilike 100 kg manja nego kod Vanquisha. Ono što je bitno je da je postignut visok stupanj krutosti karoserije. Nadalje, tu je potpuno novo podvozje, pa se više vozna svojstva ne mogu dovoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispod poklopca se nalazi obnovljeni 5.9 V12 motor. Cosworthov dragulj razvija oko 445 KS, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za nešto više od 5 sekundi. Maksimalna brzina trebala bi prelaziti 290 km/h.

Prodaja modela startat će na proljeće iduće godine, a šest mjeseci kasnije u prodaji će se naći i kabriolet, u Astonu poznat pod imenom Volante. 

Aston Martin je na posljednjem salonu automobila u Detroitu prikazao koncept V8 Vantage. Serijski model premijerno će biti predstavljen na LA Auto Show-u, koji svoja vrata otvara kroz nekoliko mjeseci. 360 KS maksimalne snage iz Jaguarovom V8 agregata trebalo bi biti dovoljno za ozbiljno ugrožavanje pozicije Porschea 911, barem kad je Otok u pitanju. 


DB9


DB9

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara