U PARIZU VIŠE STARIJIH OSOBA NEGO U LONDONU I NEW YORKU

Piše:
srijeda, 8.10.2003. 09:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Među četiri megalopolisa Pariza, Londona, New Yorka i Tokija, gradova koji se odlikuju visokom koncentracijom starijih osoba, glavni grad Francuske prednjači po zastupljenosti starijih od 85 godina i po vrlo visokom broju liječnika, pokazuje francuska komparativna studija. L

Tokio je grad s najvećom koncentracijom stanovništa starijeg od 65 godina, no u Parizu su najzastupljeniji "vrlo stari" stanovnici, oni stariji od 85 godine, navodi se u studiji koju je provela uprava za istraživanja i statistiku Ministarstva socijalne skrbi (Drees).

U glavnom francuskom gradu, kao i u Londonu i na Manhattanu, više od svake druge vrlo stare osobe živi samo, prvenstveno u urbanim središtima tih gradova.

Među vrlo starim osobama koje žive same, značajna je "zastupljenost žena", i to više od dvije od tri.

Broj starijih osoba koje žive same u Japanu je niži, što se pripisuje kulturološkim razlozima, budući da te osobe često žive sa svojom djecom, navodi se u studiji.

Uspoređujući četiri grada, u studiji se naglašava da je Pariz specifičan po "velikom broju liječnika", dok je broj bolničkih kreveta znatno manji u Londonu i Tokiju.

Britanski glavni grad pokazuje deficit u ponudi medicinske i bolničke skrbi, što se pripisuje financijskim problemima zavoda za javno zdravstvo, dodaje se u studiji.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije