U POLJSKOJ UOČI IZBORA IZBIO RAT ZBOG BOJE KRAVATA

Piše:
petak, 11.6.2004. 19:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Dva dana uoči izbora za Europski parlament, između narodnjačke poljske stranke Samoobrone i Državnog izbornog povjerenstva u petak je izbio pravi rat oko kravata, nakon što je povjerenstvo naredilo da se na dan izbora na biračkim mjestima ne smiju nositi kravate crvene i bijele boje, koje su izraziti simbol te stranke.

"Predsjednik povjerenstva ne može nam određivati modu i nametati kakvu kravatu moramo nositi", glasno se pobunio Ryszard Czarnecki, bivši ministar za europske integracije i kandidat na listi Samoobrone, koja je euroskeptična stranka.

Radikalni predsjednik te stranke Andrzej Lepper savjetovao je članovima i simpatizerima stranke, uključujući i članove izbornih povjerenstava, da u nedjelju stave kravatu u bojama poljske zastave.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ferdynand Rymarz upozorio je da bi se takav potez smatrao izbornom promidžbom, koja je na dan izbora zabranjena, i zaprijetio da će iz regionalnih povjerenstava izbaciti sve koji ga ne budu poslušali.

"Rymarz se ponaša kao Gianni Versace i govori nam kako se trebamo odijevati. Nitko nam ne može zabraniti nošenje nacionalnih boja", izjavio je Czarnecki, čija stranka prema predizbornim anketama dobiva između 13 i 18 posto glasova, što je čini drugom po snazi političkom opcijom u ovom trenutku u Poljskoj.

(Hina) xdam ymaš

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije