Uzvanici na svadbi uz darove za mladence dali i krv

Piše:
četvrtak, 20.7.2006. 18:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NEDAVNO se u Bangaloreu na jednom vjenčanju mogao vidjeti nesvakidašnji prizor: mladenci leže na poljskim krevetima i daju krv u kutu dvorane u kojoj je bila organizirana svadbena svečanost, a njihov primjer slijedi većina uzvanika, izvijestio je BBC.

Poznanici mladoženje, poznatijeg pod nadimkom Krvavi Kumar, nisu bili pretjerano iznenađeni ceremonijom vjenčanja koju je Kumar odabrao, jer je riječ o doajenu lokalne zajednice dobrovoljnih davatelja krvi. Zaposlenik indijske Organizacije za istraživanja svemira, Kumar je objasnio kako mu se činilo potpuno normalnim i obveznim da sve goste, prije svadbene večere i slavlja pozove na kolektivno doniranje krvi. Uzvanici su bili malo zatečeni kad su po ulasku u dvoranu zatekli Krvavog Kumara i njegovu suprugu Mangalam na poljskim krevetima uz transfuzijsko osoblje.

Većina od pedesetdvoje uzvanika, među kojima je bilo filmskih zvijezda i uspješnih poslovnih ljudi odazvalo se Kumarovu pozivu.

"Uopće ne smatram ovo ludim. Ovo je nešto što danas činimo za njega, ali i za ljude kojima je naša krv potrebna", rekao je jedan od uzvanika. "Činilo mi se da je ovo najbolji način da proširim pozitivnu poruku", rekao je slavljenik Krvavi Kumar, hrabro se usprotivivši roditeljima koji su takav čin smatrali potpuno neprikladnim.

"Mnogi misle da sam lud, ali mene nije briga. Ja sam odavno odlučio da će ovaj posebni dan u mojem životu, dan vjenčanja, biti povezan s doniranjem krvi", kazao je mladoženja, objasnivši kako se prvi put odlučio za dobrovoljno davanje krvi 1980. kada je prisustvovao tragičnom događaju, požaru na cirkuskoj predstavi gdje je ozlijeđeno puno djece, te su se hitno tražili davatelji krvi.

Iz ljubavi prema suprugu, koji je krv do sada dao 81 put, prvi put je isto učinila i Kumarova nevjesta Mangalam, priznavši da je bila nervoznija zbog toga nego zbog vjenčanja. Svojom odlukom Kumar je impresionirao i osoblje Službe za transfuziju krvi u bolnici Manipal u Bangaloreu u kojoj obično daje krv.