Video: Na Eurosongu pobijedio dobro upakirani "multiplagijat"?

Piše:
srijeda, 28.5.2008. 18:14
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Video: Na Eurosongu pobijedio dobro upakirani "multiplagijat"?

POZNAVATELJIMA pop glazbe nije dugo trebalo da iskopaju pjesme na koje neodoljivo podsjeća "Believe", pobjednica Eurosonga, a neki je, zbog harmonija i vokalnih dionica koje se preklapaju, nazivaju i plagijatom. Zapravo se ponavlja uobičajena praksa - više od 40 zemalja najviše glasa za pjesme "bliske uhu", što bi značilo da su ih gledatelji negdje i čuli, ali drugačije upakirane. "Molitva" Marije Šerifović tako je, prema prošlogodišnjim zaključcima, napravljena po uzoru na brojne pop laganice sa istom harmonijom, a ništa bolje nije ni na izlučnim natjecanjima - nijedna se zemlja prije Eurosonga među ponuđenim pjesmama baš i ne trudi raščistiti plagijate.

Pjesma "Believe" tako, prenosi Eurovision Croatia, neodoljivo podsjeća na "Wild World", klasik Cata Stevensa, a jedan je motiv identičan onom u pjesmi "Die For You", s kojom se Grčka predstavila na Eurosongu 2001. godine. Za usporedbu su se već pobrinuli obožavatelji Eurosonga, koji doslovno znaju napamet većinu pjesama s tog natjecanja, pa brzo reagiraju i bez problema iz rukava izvlače slične pjesme.

Dima Bilan još nije javno prokomentirao prozivke za plagiranje, niti je Eurovision Broadcast Union najavio moguće sankcije. Umjesto problema zbog sličnosti s nekoliko pjesama, 26-godišnji pjevač uživa neviđenu popularnost u domovini Rusiji i priprema se za europsku turneju na kojoj će predstaviti novi album i pokušati se probiti na zapadno tržište.

D.K.
Foto: Eurovision.tv