Video: YouTube proglasio pobjednike "multimedijalnog Oscara"

Piše:
utorak, 25.3.2008. 11:16
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Video: YouTube proglasio pobjednike "multimedijalnog Oscara"

POSJETITELJI YouTubea su progovorili - proglašeni su najbolji video materijali koji su bili raspoređeni u dvanaest kategorija u kojima je bilo po deset najboljih filmova, glasovanje je trajalo od 13. do 18. ožujka.

Tay Zonday je, zahvaljujući svjetskom uspjehu njegove pjesme "Chocolate Rain", od nepoznatog glazbenika postao prava internetska zvijezda i tražen gost mnogih američkih TV emisija. Njegovu pjesmu čulo je i vidjelo 16 milijuna posjetitelja, a kako bi njegova pjesma zaživjela u punom smislu potrebno je svaki put u pjesmi riječi "Chocolate Rain" zamijeniti riječju "rasizam".

U kategoriji najkreativnijih pobjedu je odnijeo švicarac Gijom Rejmon za njegovu verziju poznate igre "Tetris" u kojoj su umjesto standardnih kockica upotrebljeni kao figure ljudi, posjećenost je bila četiri milijuna.

Nagrada za najbolji politički video naziva "Stop the Clash of Civilizations" pripala je međunarodnoj organizaciji građana Avaaz.org koja se bavi klimatskim promjenama, ljudskim pravima i vjerskim konfliktima.

Najboljom komedijom proglašen je video Potter Puppet Pals in "The Mysterious Ticking Noise" Neila Cicierega sa lutkama Harry Pottera i golim profesorom Dumbledoreom, a najinspirativniji video sadržaj napravio je američki TV novinar Bob Filips i Texas Country Report čija je tema slijepi slikar John Bramblitt. U kategoriji videa s najboljim uputstvima pobjednik je video Dana Browna koji "pojednostavljuje" slaganje Rubikove kocke u "xxxx" koraka.

Titulu najboljeg video svjedočanstva dobila je snimka "Battle at Kruger", koja je napravljena u istoimenom nacionalnom parku koji je najveći životinjski rezervat u Južnoj Africi.

Video komentar "LonelyGirl 15 is Dead" Michaela Buckleya pobijedio je u kategoriji video komentara, a video "My name is Lisa" Bena Sheltona koji je zapravo drama o djevojčici i njezinoj majci koja boluje od Alzheimerove bolesti, briljirao je u kategoriji za najbolji kratki film. Kao najneodoljiv video proglašen je "Laughing baby". "Ovo su budući Emmyiji i budući Oscari. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati u narednih pet ili deset godina", za AP je izjavio 25-godišnji Tay Zonday.

V.M.