Vidi Top 100 ili najskuplje fotografiranje sa zamjenikom gradonačelnika Makarske

Piše:
petak, 11.7.2003. 16:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Vidi Top 100 ili najskuplje fotografiranje sa zamjenikom gradonačelnika Makarske

U ČETVRTAK održan Vidijev godišnji izbor najboljih hrvatskih web stranica, za razliku od prošlih godina, prošao je bez medijske pompe. Činjenica da je ovog puta sastavljen neutralniji i nešto kompetentniji žiri dobar je korak u nastojanju da se ovom diskreditiranom natječaju vrati ugled. Nažalost, ne i dovoljan.

Naime, nekorektnost i nekompetencija/površnost organizatora i ove su nas godine podsjetili na razloge zbog kojih smo prošle godine najavili bojkot izbora.

URL Index.hr-a nalazi se među nagrađenima (pobjednik je izvjesni "Indeks Media" s linkom na naš site), usprkos činjenici da smo nominaciju u razgovoru s organizatorom nedvosmisleno odbili. Na dodjeli se nismo pojavili, ali ne zbog "važnijih obaveza" kao što je u Sheratonu bilo rečeno.

Index.hr doista cijeni činjenicu da je žiri sastavljen od dvojice uglednih novinara i jednog profesora s FPZ-a odlučio da smo u konkurenciji najboljih hrvatskih portala i news siteova baš mi najbolji, no nagradu odbijamo kao što smo odbili i nominaciju. Razloge je već dosadno ponavljati.

Na natječaju čija je legitimna, no nažalost i jedina svrha promocija organizatora, ponovno se najmanje brige vodilo o nagrađivanju najboljih.

Carnet je tako najbolji u kategoriji Znanost i tehnologija. Isti onaj Carnet koji zna potrošiti stotine tisuća kuna na organizaciju natječaja u kojem je nagrada nula kuna, ali ne zna napraviti site koji bi po bilo čemu u spomenutoj kategoriji bio bolji od, primjerice, jednog Evolucija.com-a.

Pobjednik kategorije Auto-moto je Volkswagen. Po čemu su stranice Volkswagena bolje od Autoneta ili Autoweba, osim po činjenici da se za razliku od prvospomenutog drugo- i trećespomenuti ne reklamiraju na konkurentskom VidiAutu, nama je enigma.

Vidi može reći da stranice nisu birali oni već žiri, ali i žiri je netko trebao odabrati.

Promovirajte se, ali ne na način da radite budale od onih kojima priznanje poput vašeg, u izostanku financijske satisfakcije za uloženi trud i entuzijazam, puno znači.

Tako na dodjelu, primjerice, nije pozvan vlasnik i autor nagrađenog sitea Makarska Online, već zamjenik gradonačelnika Makarske.

Shvatljivo je da je kod zamjenika gradonačelnika Makarske ljubav prema službenim putovima u Zagreb bila jača od eventualnog srama zbog činjenice da za laureat nema baš nikakve zasluge, kao što je shvatljivo i da vlasnicima Vidija fotografiranje uz političare imponira više od stajanja ispred kamere s nekakvim webmasterom. Shvatljivo, osim što nije shvatljivo da takva kuća onda umjesto domjenaka s političarima organizira web natječaje na koje su webmasteri pozvani samo ako ima još slobodnih stolaca.

No ako Vidi neće shvatiti to, shvatit će nešto drugo. A to je da je šteta bacanja para u nešto što je izgubilo autoritet, i za njih još gore, mjesto u novinama. Vidijeva dodjela jučer je u Dnevniku spomenuta čisto da znamo što je premijer danas radio; Večernji, Jutarnji i Slobodna nisu objavili niti kratki osvrt; Vjesnik i Novi list jesu, tek da spomenu kako su među nagrađenima. HTnet natječaj je igonorirao, Monitor isto. Ostali su objavili agencijsku vijest i plasirali je odmah do vijesti o padu prodaje mobilnih uređaja u Finskoj.

Pohvalan je trud Vidija pri organizaciji ovakvog happeninga. Šteta je zato što zbog primjera poput gore spomenutih trud odlazi u vjetar.

Ne reklamirajte političare nego autore, ne nagrađujte najveće firme nego najbolje stranice, ne nagrađujte one koji to ne žele i naučite imena nagrađenih. Prilike da se promovira hrvatski web nisu česte, svoju valjda nećete prokockati i iduće godine.

M.B.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije