Violinist Walter Levin dobio glazbenu nagradu grada Frankfurta

Piše:
srijeda, 5.3.2003. 11:33
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NJEMAČKI violinist Walter Levin, jedan od utemeljitelja Kvarteta LaSalle, u utorak navečer primio je Glazbenu nagradu grada Frankfurta, vrijednu 15.000 eura.

Rođenog Berlinčanina, koji naizmjence živi u američkom Cincinnatiju i švicarskom Baselu, muzikologinja Nike Wagner, praunuka velikog njemačkog kompozitora Richarda Wagnera, Levina naziva ´velikom međunarodnom glazbenom ličnošću´.

U govoru održanom u povodu dodjele nagrade, Wagner je podsjetila da je Levin pohađao bečku školu Arnold Schoenberg i frankfurtsku školu filozofije Theodor W. Adorno, te je istaknula kako je glazbenik uspio ´širokoj publici približiti suvremenu glazbu´.

Njemački violinist židovskog podrijetla pobjegao je 1938. godine iz Njemačke s obitelji pred nacizmom. Najprije je emigrirao u Palestinu, a zatim 1946. otputovao u SAD gdje se upisao na slavnu glazbenu školu Julliard. Ondje je utemeljio Kvartet LaSalle. S njegovim članovima je tijekom 40 godina zajedničkog rada obišao mnoge koncertne dvorane diljem svijeta.

Glazbena nagrada grada Frankfurta utemeljena je 1982. godine i dodjeljuje se naizmjenično klasičnom i popularnom glazbeniku.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije