Vjenčali se princ Charles i Camilla

Piše:
subota, 9.4.2005. 16:52
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Vjenčali se princ Charles i Camilla

NASLJEDNIK britanske krune princ Charles (56) konačno je ozakonio građanskim brakom 30-godišnju vezu s ljubavnicom Camillom Parker Bowles (57), koja će zauvijek u očima mnogih ostati glavni krivac za uništenje njegova braka s princezom Dianom.

Ceremonija vjenčanja princa Charlesa i Camille održana je u gradskoj vijećnici u Windsoru, do koje je par došao automobilom Rolls Royce Phantom VI. Svečanosti je prisustvovalo tek tridesetak uzvanika, ali među njima nije bila kraljica. Kumovi su bili Charlesov sin William i Camillin sin Tom Parker Bowles.

Ovim vjenčanjem Camilla je dobila naslov "Njezine kraljevske visosti vojvotkinje od Cornwalla".

Camilla je imala dugi svileni kaputić boje bjelokosti preko haljine od šifona u istoj boji koji su joj sezali do ispod koljena. Za svoje vjenčanje izabrala je i veliki slamnati šešir urešen francuskom čipkom i perjem. Autor vjenčane haljine poznati je britanski kreatorski par Robinson Valentine, dok je šešir djelo Philipa Treacyja.

Princ je izabrao tradicionalno odijelo i djelovao je sretno nakon vjenčanja sa ženom koju je prvi put susreo prije 35 godina.

Nakon vjenčanja u windsorskoj gradskoj vijećnici, princ Charles i njegova nova supruga Camilla obećali su si u subotu vjernost pred anglikanskim nadbiskupom od Canterburyja Rowanom Williamsom, na blagoslovu u kapelici Sv. Georgea u dvorcu Windsor koji je uživo prenosila televizija.

Vjerskoj službi nazočili su svi glavni članovi kraljevske obitelji, uzvanici sa stranih dvorova, premijer Tony Blair i oporbeni čelnici, kao i neki istaknuti umjetnici, među kojima su bili glumci Rowan Atkinson i Kenneth Branagh. 

Kraljica Elizabeta II. za 800 uzvanika organizirat će prijam u windsorskom dvorcu, dvadesetak kilometara zapadno od Londona.

Ovo je vjenčanje potpuna suprotnost raskošnoj svečanosti u londonskog grandioznoj katedrali svetog Pavla kakvu su imali Charles i princeza Diana.

U gradu se okupila gomila ljudi kako bi vidjela par, a France Presse je javio da je u Windsor stiglo više od 2500 novinara. Policija procjenjuje da se u malom turističkom gradu okupilo 15.000 znatiželjnika.

Sjećanje na glamuroznu Dianu, koja je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu godinu dana nakon razvoda od Charlesa 1996., i dalje je vrlo prisutno u javnosti i stoga se policija pribojavala mogućnosti prosvjeda njezinih obožavatelja, ali nisu zabilježeni incidenti.

Dogovori za vjenčanje nekoliko puta su se morali promijeniti. Vjenčanje se prvotno trebalo održati u dvorcu Windsor, ali je prebačeno u vijećnicu zbog problema s dozvolom za vjenčanje u dvorcu.

Nakon toga je kraljica Elizabeta izjavila da neće nazočiti vjenčanju nego samo crkvenom blagoslavu u kapelici u dvorcu koji će paru udijeliti canterburski nadbiskup Rowan Williams.

Na kraju je u posljednjem trenutku sve moralo biti odgođeno za jedan dan zbog papinog sprovoda u petak kojem je prisustvovao i princ Charles.

Medeni mjesec bračni par provest će na škotskom imanju Birkhall, u srcu Highlandsa, 70 kilometara zapadno od Aberdeena, u potpuno različitom okruženju od medenog mjeseca koji je Charles proveo s prvom suprugom Dianom.