Vježbajući uz glazbu bit ćete pametniji

Vježbajući uz glazbu bit ćete pametniji
AKO SLUŠAJUĆI glazbu postajemo pametniji, a vježbanje potiče rad moždanih funkcija, možemo li zaključiti da vježbanje uz glazbu doista jača snagu našeg mozga pitali su se američki istraživači i nakon ispitivanja provedenog na srčanim bolesnicima zaključili da je to doista tako.

Dobrovoljci koji su slušali Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" trčeći na pokretnoj traci, postizali su mnogo bolje rezultate na testiranju verbalnih sposobnosti nego oni koji su vježbali bez glazbe, otkrila je skupina znanstvenika sa sveučilišta Ohio.

"Rezultati istraživanja pokazuju da vježbanje jača kognitivne sposobnosti oboljelih od bolesti koronarnih arterija", rekao je psiholog Charles Emery koji je predvodio studiju. "A slušanje glazbe navodno jača mozak. Mi smo htjeli spojiti te dvije tvrdnje", dodao je.

U najnovijem izdanju časopisa Heart and Lung, Emery i njegovi kolege opisali su studiju provedenu na muškarcima i ženama u programu rehabilitacije nakon ugradnje premosnice, angioplastike ili drugih načina liječenja začepljenih arterija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitanici su se nakon vježbi osjećali mnogo bolje, bez obzira na to jesu li slušali glazbu. No, rezultati na testu verbalnih sposobnosti bili su dvostruko bolji nakon vježbanja uz glazbu.

"Vježbanje uzrokuje pozitivne promjene u živčanom sustavu, a te promjene mogu izravno utjecati na kognitivne sposobnosti", rekao je Emery.

Emery je istaknuo kako sada namjerava ispitati kako djeluje vježbanje uz glazbu po izboru ispitanika.

"Puštali smo im Četiri godišnja doba zbog toga što se pokazalo da pozitivno djeluje na pacijente", rekao je Emery. "No, s obzirom na različit ukus pacijenata, bitno je procijeniti utjecaj drugih tipova glazbe na kognitivne sposobnosti."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara