Zaljubljene rode: Klepetan se svakog proljeća istog dana vrati svojoj Malenoj

Piše:
srijeda, 31.3.2010. 14:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Zaljubljene rode: Klepetan se svakog proljeća istog dana vrati svojoj Malenoj

Tekst: I.M.
Foto: Danijel Soldo/Cropix

LJUBAV i odanost, kad su u pitanju dvije rode iz Slavonskog Broda, nemaju granica. Romansi Klepetana i njegove drage Malene, Brođani svjedoče već osmu godinu za redom. Malena zbog slomljenog krila ne može letjeti pa tijekom cijele godine stanuje u dvorištu Stjepana Vokića, dok njen dragi svake zime odlazi u toplije krajeve i vraća se svakog proljeća, istog dana, gotovo u isti sat. Za dva mjeseca će Malena i Klepetan dobiti i nekoliko prinova. Mališani će najesen s ocem odletjeti na jug, dok će Malena ponovno čekati iduće proljeće, kad će joj se dragi vratiti.

Lovci su rodi Malenoj prije 16 godina prostrijelili krilo. Spasio ju je 63-godišnji domar osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu, Stjepan Vokić, i od tada brine o njoj. "Pecao sam gore na Iločkom ribnjaku, kupila je po putu male žabe, a krilo joj je bilo slomljeno. Vjerojatno su lovci pucali na nju. Moja dva prijatelja i ja smo je vidjeli, a onda sam je ja uzeo sebi", ispričao je Stjepan.

"Godinama gledam kako dočekuje mužjaka i svaki put zasuzim. Takve ljubavi nema. U sat zna kad će doći. Popne se ovom `uzletnom stazom` koju sam joj sagradio jer ne može letjeti do gnijezda, i čeka ga" ispričao je Stjepan. Naveo je i kako Malena, kad je prošle godine Klepetan kasnio četiri dana zbog nevremena, od nervoze nije jela.