Zapata - nacionalni heroj ili mistični potomak astečkih bogova?

Piše:
četvrtak, 29.4.2004. 06:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NOVI film o najvećem meksičkom nacionalnom heroju Emilianu Zapati po prvi puta tog junaka ne prikazuje kao mišičavog brkonju, već kao mističnog ratnika čije porijeklo seže do astečkih bogova.

Kritika je je u srijedu žestoko napala "Zapatu" meksičkog režisera Alfonsa Araua, čiji je magično realistični film "Like Water For Chocolade" 1992. bio međunarodni hit. Zapata će se u petak početi prikazivati u meksičkoj publici.

Fantazmagorični ep opisuje Zapatu kao buntovnog spasitelja nalik Kristu. On, s tri žene šamana koje ga "vode" kroz život, vara smrt kako bi postao besmrtna legenda.

Nakon projekcije za medije kritičari su rekli kako "dodir fantazije" u filmu u krivom svjetlu prikazuje heroja meksičke revolucije, koje se vodila od 1910. do 1917.

"Arnau je nenemjerno napravio komediju", ustvrdio je dnevni list Diariomonitor. Prava priča o Zapati, jednostavnu čovjeku kojeg su u nasilje gurnuli zemljovlasnički tirani, dovoljno je dramatična da ju treba ispričati ispravno, napisali su.

Napadima su se pridružio i dnevnik El Universal, ustvrdivši da Arau umanjuje Zapatine zasluge "neobračajući pažnju na nasilje i sukob ideja". Režiseru su prigovorili i što lica i političke snage nije stavio u pravi kontekst.

Zapata je bio jedan od vođa revolucije protiv diktatorskih vlada. No, na kraju je bio izdan i iz zasjede ubijen 1919., kada su se bivši drugovi počeli međusobno obračunavati.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije