Zbogom Ronaldo, stigli su roboti

Piše:
ponedjeljak, 14.7.2003. 10:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Zbogom Ronaldo, stigli su roboti

NAKON što već godinama bezuspješno pokušavaju izboriti plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo, Australci su ipak postali svjetski prvaci. Ali u natjecanju robota.

I dok Mark Viduka, Harry Kewell i društvo još uvijek samo maštaju o nastupu na World Cupu, australski roboti su na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Padovi, "RoboCupu 2003" osvojili prvo mjesto, pobijedivši u finalu Sjedinjene Američke Države sa 1:0.

I da, ovo nije zafrkancija potvrđuje podatak kako je na prvenstvu sudjelovalo više od 500 najboljih nogometaša-robota iz 35 različitih zemalja. I ne radi se tu o hobiju bogatih klinaca koji više ne znaju što bi s novcima, već o ozbiljnom međunarodnom istraživanju na kojemu sudjeluje oko 1000 znanstvenika i studenata.

Cilj im je ubrzati razvoj umjetne inteligencije i robota pomoću praktične primjene - ovoga puta nogometa.

Roboti se bore u nekoliko kategoriji - simulacijska liga, liga malih robota, liga srednjih robota, liga četveronožnih robota i liga humanoidnih robota (Sony Aibo).

"Ljudi ne upravljaju robotima, oni su posve autonomni i sami odlučuju o tome hoće li dodati, pucati ili pokušati driblingom prevariti svog suparnika. Mi možemo jedno sjediti i gledati," kazao je Raffaello DAndrea, jedan od čelnika američke momčadi sa sveučilišta Cornell, u čijem se teamu nalaze inžinjeri informatike, elektrotehnike, te nekoliko studenata.

Cilj je zabiti gol, a roboti to moraju postići bez ikakve pomoći sa strane služeći se globalnim promatranjem (kamerice koje su linkane na PC) ili lokalnim promatranjem (senzorski sustav). Kamere snimaju 60 fotografija u sekundi, a informacije do PC-ja se prenose bežičnim putem, nakon čega kompjuter odlučuje o potezu.

Ovo je bilo već sedmo SP robota. Na prvom održanom 1997. godine u Nagoyu "nogometaši" nisu uspjeli spojiti dva dodavnja, međutim već na idućem natjecanju iduće godine u Parizu napredak je bio očit.

"Od prošle godine malo smo poboljšali i robote i softver. Za sada smo uspjeli unaprijediti individualne vještine robota, no timska igra nam je još uvijek slaba. S evolucijom igre, inteligencija robota će igrati važniju ulogu od hardvera i umijeća udaranja lopte", objašnjava dr. Ng Beng Kiat, kapetan momčadi Lucky Stars iz Ngee Ann Polytechnic iz Singapura.Fotografije: www.robocup2003.org