Zlatna palma "Fahrenheitu 9/11": Žiri niječe da se bavio politikom

Piše:
nedjelja, 23.5.2004. 17:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Zlatna palma "Fahrenheitu 9/11": Žiri niječe da se bavio politikom OSJENJIVAČKI sud 57. filmskog festivala u Cannesu odbacio je u nedjelju optužbe da je filmu Michaela Moorea "Fahrenheit 9/11" koji je pamflet protiv Busha, dodijelio Zlatnu palmu iz političkih razloga i ustvrdio da je nagradio "najbolji film u natjecateljskom programu".

"Jedino je važan film", ponovio je njegov predsjednik, američki redatelj Quentin Tarantino na konferenciji za tisak koja nije odudarala od svih ranijih. "Svi smo se složili da je "Fahrenheit 9/11" bio najbolji film u natjecateljskom dijelu programa".

Dan nakon dodjele ugledne nagrade stručnjaci su tvrdili da je žiri donio političku odluku kada je nagradio Mooreov pamflet.

"Cannes izaziva Busha", "politika je važnija od umjetnosti" - neki su od komentara koji svjedoče o sličnim reakcijama od Berlina do Madrida.

Zlatna palma je dokaz da su Sjedinjene Države "slobodna zemlja" u kojoj svatko može reći što želi", odmah je odgovorila Bijela kuća.

U nedjelju su Quentin Tarantino i članovi žirija jednodušno branili svoj izbor. "Da je Moore napravio loš film, ne bih bio za to da mu se dodijeli Zlatna palma", komentirao je redatelj "Kill Billa". "Da se htio baviti politikom, Michael Moore ne bi snimao filmove, nego bi imao političku karijeru".

Osim jednoglasnog povjerenja Michaelu Mooreu, nagrađeni filmovi na 57. filmskom festivalu u Cannesu svjedoče da je La Croisette ove godine imao ulogu političke govornice, od Sarajeva do Afganistana, preko Bijele kuće i Srednjeg istoka.